Educatie Sterrenkunde
Openbare bronnen
Al vanaf ons eerste seizoen hebben we een pagina met een opsomming van TV-documentaires en commerciele DVD's die te koop zijn of soms gewoon te huur via een bibliotheek.
Maar we gaan verder. We zijn een serie artikelen gestart in de categorie Educatie (zie de categorieēn rechts) waarin we openbare bronnen met informatie over sterrenkunde vermelden. De lijst hieronder groeit regelmatig, houd het dus in de gaten!
- Natuurkunde - Een (groeiend) aantal video's (mini-documentaires) over de basis van sterrenkunde: natuurkunde. En dan in het bijzonder over de relativiteitstheorie en kwantummechania, plus een aantal gerelateerde onderwerpen.
- Buitenaards leven - 5 video's met bijna filosofische overweging over het bestaan van aliens en onze plaats in het heelal. Geschikt voor alle leeftijden.
- Het universum - video's over ons heelal, het universum, en die kunnen als schokkend worden ervaren, er zijn nogal wat extreme dingen in het heelal.
- Ons zonnestelsel - 20+ video's met in totaal meerdere uren basiskennis over ons zonnestelsel met Nederlandse ondertitels.
- Zwarte gaten en ander gevaarlijk spul - 12 video's met Nederlandse ondertitels over zwarte gaten, neutronensterren, dwergsterren en wormgaten.
- Moon2Mars - een serie verhalen met Engelstalige video's - met NL-ondertitels - over het Artemis-programma van NASA om via de maan naar Mars te gaan.
- NASA Mars 2020 - een eigen serie met vertaalde, Engelstalige video's over het Marsprogramma van NASA.
- NASA Space Place; Science for Kids - 2 filmpjes van 7-8 min. met basiskennis voor de allerjongsten (die al ondertitels kunnen lezen).
- Paxi van ESA Space for Kids - 11 educatieve Nederlandstalige filmpjes van ca. 5 min. voor de allerjongsten.
- Hoe word je zelf sterrenkundige? - Welke opleidingen zijn er en welke vakken heb je nodig?
- Interactieve videotour van de ruimte - 20+ Nederlandstalige filmpjes over basisbegrippen uit de astronomie, klik zelf op de onderwerpen en bekijk dan een video.
- Stoomcursus sterrenkunde - 30 korte lessen over astronomie door Govert Schilling.
- Ons zonnestelsel - NPO Kennis legt met tekst en video's ons zonnestelsel uit.
- De Ruimte-Experts van SchoolTV van de Nederlandse Publieke Omroep - 8 originele filmpjes.
Thema's en onderwerpen
Sterrenkundeclub Radboud geeft pakweg 10 keer per jaar lezingen/colleges/masterclasses. Hierin worden enerzijds theoretische onderwerpen behandeld uit de sterrenkunde en natuurkunde, anderzijds nodigen we hoogleraren en onderzoekers uit om over hun werk te vertellen, in relatie tot de theorie. Over de jaren heen zijn er een aantal thema's te herkennen waar de lezingen in passen:
- ons zonnestelsel, met de maan, de planeten en hun manen en missies in het zonnestelsel
- de Melkweg - het sterrenstelsel waar wij onder vallen
- het heelal - alles dat buiten ons sterrenstelsel valt
Ook behandelen we regelmatig zaken die we 'grote onderwerpen' of 'populaire onderwerpen' noemen. Dit omdat er veel over in de publiciteit verschijnt. Denk hierbij aan:
- zwarte gaten - deze vallen soms binnen het thema van de Melkweg en meestal in die van het heelal
- exoplaneten - wetenschappers zoeken naar exomanen en -planeten in onze Melkweg en ook daarbuiten
- missies naar Mars - dit valt uiteraard in het thema zonnestelsel
Geen regulier onderwijs
Wij zijn onderdeel van de Radboud Universiteit, maar we zijn geen reguliere onderwijsorganisatie, noch pretenderen we dat te zijn. We geven geen regulier onderwijs in sterrenkunde. Wat we hiermee bedoelen is dat we geen vastomlijnd lesprogramma aanbieden, waarbij je aan het begin van een leerjaar start en aan het einde stopt. De aanwezigen bij onze lezingen kunnen op elk moment instappen en vanaf dat moment de lezingen bijwonen. De lezingen staan, los van de genoemde thema's, dan ook los van elkaar.
Dit neemt niet weg dat we graag informatie aanbieden voor hen die hongerig zijn naar kennis. Maar ja, waar begin je dan? De leeftijden van onze vaste bezoekers beginnen al vanaf 7-8 jaar en de meesten hebben een VWO-profiel. Sommigen hebben nog maar een hele magere achtergrond qua kennis en hebben eens een sterrenwacht bezocht of documentaires of Youtube filmpjes gezien. Anderen hebben al natuurkunde op school en hebben gevorderde kennis. Ook zijn er veel volwassenen aanwezig. Enerzijds ouders van de kinderen/jongeren en anderzijds volwassenen die onze onderwerpen gewoon leuk vinden.
Radboud Pre-University College
Het Radboud Pre-University College (PUC) biedt diverse plusprogramma's, een talentenprogramma en een excellentieprogramma voor scholieren met een NT/NG profiel. Het PUC of Science gaat over o.a. Biologie, Scheikunde, Natuurkunde, Wiskunde en Informatice. Voor de echte slimmeriken is er het Radboud Excellentieprogramma waaraan per school max. 2 leerlingen kunnen deelnemen. Hier krijg je wel 4 uur les (en 6 uur huiswerk) per week vanaf VWO 5. Een echte aanrader als je verder wilt in sterrenkunde.