Het universum

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Het universum

Educatie 0Video’s over het universum; het heelal

In de rubriek Educatie bieden we een verzameling van informatieve video’s over het heelal of het universum. De video’s zijn niet van ons maar van Kurzgesagt en The Infographics Show, organisaties die zich richten op het verspreiden van informatie over science in het algemeen. Zo belichten ze dus ook het onderwerp van sterrenkunde.

We tonen in de Youtube-videospeler automatisch de Nederlandse ondertiteling bij de in het Engels gesproken tekst. Het kan zijn dat het geluid uitstaat, zet het in dat geval (linksonder) even aan. O ja, bekijk je dit op een smartphone, zet de video dan eerst in full-screen (rechtsonderin) en draai dan je mobiel horizontaal. Er komen steeds meer video’s bij, ook van andere aanbieders.

Extreme dingen!

In het heelal gebeuren rare en heel extreme dingen. Hieronder bieden we een aantal video’s aan die aantonen dat wij slechts stervelingen zijn en er heel veel kan gebeuren dat ons kan vernietigen. Misschien een beetje doemdenken, maar zo moet je het natuurlijk niet zien. De filmpjes zijn interessante beschouwingen op natuurkunde en sterrenkunde.


 1. Het begin van alles: de Big Bang [5:50 min] (SCR-1)
  Heeft het universum/heelal een begin of was het er altijd al? Er zijn aanwijzingen dat er inderdaad een startpunt was voor dit universum waar we nu deel van uitmaken. Maar hoe kan dat? Hoe kan iets uit niets ontstaan? En hoe zit het met de tijd? We hebben nog niet alle antwoorden, dus laten we bekijken wat we weten. Er komen gluonen, quarks, hadrons, protonen en Einstein voorbij. Allemaal nieuwe dingen om te leren.


 1. De grootste sterren in het heelal [10:36 min] (SCR)
  Wat is de grootste ster in het heelal? En waarom is die zo groot? En wat zijn sterren eigenlijk? Welke soorten zijn er? In deze video krijg je antwoord op deze vragen en meer.


 1. Wat is donkere materie en donkere energie? [7:21 min] (SCR-1)
  Wat is donkere energie? Wat is donkere materie? Nou, als we dat precies zouden weten, dan wonnen we een Nobelprijs. Wat weten nu precies we van deze twee vreemde zaken?


 1. Dood uit de ruimte: Gammaflitsen [6:10 min] (SCR-1)
  In het heelal zijn kosmische sluipschutters die willekeurig het universum beschieten. Wat zijn het en wat gebeurt er als ze ons raken?


 1. Drie manieren om het heelal te vernietigen [6:10 min] (SCR-1)
  Iedereen gaat dood, maar ook het universum? Het zou kunnen maar wat zijn de huidige theorieën over het einde van alles? En hoe eng zijn deze theorieën precies? (Spoiler: het is nogal griezelig). Maar misschien is er hoop. Deze video gaat ook over donkere energie, Big Rip en Big Bounce, Hawkingstraling, entropie en latte machiato en weer zwarte gaten. Wat? Latte macchiato? Nou, kijk maar snel.


 1. Grenzen van de mensheid – de laatste grens die we nooit zullen overschrijden [10:25 min] (SCR)
  Is er een grens die we nooit zullen overschrijden? Zijn er plaatsen die de mensheid nooit zal bereiken, hoe hard we ook proberen? Het blijkt dat die er zijn. Zelfs met sci-fi-technologie zitten we gevangen in een beperkte regio van het universum en de eindige dingen erin. Hoeveel universum is er voor ons en hoe ver kunnen we gaan? Lekker veel moeijlijke theorie, eens kijken of je het allemaal kunt begrijpen!Let wel dat de video’s en teksten door anderen gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan de bewuste videomakers. Wij verzamelden en rubriceerden de links slechts maar hebben wel zelf een paar video’s vertaald en ondertiteld, omdat die er nog niet waren.

(SCR) Wij hebben de video’s met deze code zelf vertaald en ondertiteld naar het Nederlands.
(SCR-1) Wij hebben de ondertitels van deze video’s geredigeerd en opnieuw gesynchroniseerd in het Nederlands.