Moon2Mars

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Moon2Mars

3 mei 2021 Educatie 0


Via de maan naar Mars!

In 2019 werd het programma Moon2Mars van NASA aangekondigd. Zij gaan een innovatief en duurzaam verkenningsprogramma leiden, met commerciële en internationale partners, om mensen verder de ruimte in te sturen en nieuwe kennis en kansen naar de aarde terug te brengen.

Artemis

In 2020 werd de ARTEMIS-missie aangekondigd. Dat deze missie zo zou heten lag al heel lang vast. Artemis is een godin uit de Griekse mythologie, dochter van oppergod Zeus en de tweelingzus van Apollo (= de eerste missies naar de maan van 50 jaar geleden). Degenen die Grieks hebben (gehad) op het gymnasium, zagen deze naam natuurlijk al aankomen.

De bedoelng is dat ARTEMIS in 2024 de eerste vrouw en de volgende man op het oppervlak van de maan laat landen. NASA heeft deze plannen zelfs met vier jaar versneld, wat goed is voor iedereen die in de materie is geïnteresseerd.

Hieronder starten we een serie korte video’s uit het Engels, van NASA, die wij van Nederlandse ondertitels hebben voorzien. Dit betekent dat dus de allerjongsten onder onze leden het ook zouden moeten kunnen volgen. Let wel op dat men volwassen (= snel) spreekt en de ondertitels elkaar dus ook snel opvolgen. Maar voor de echt leergierige kids moet dat geen probleem zijn, die weten vast hoe je moet pauzeren, terugspoelen en het nog een keer lezen. De oudste video staat onderaan, begin daar dus 🙂

De video’s

  • December 2019: Hoe gaan we naar de maan? [5:22 min] – De video legt uit hoe we naar de maan gaan en hoe Artemis de deur opent voor de mensheid, om duurzaam te werken en te leven op een andere wereld. Door het het maanoppervlak te gebruiken als een testgebied om op Mars te leven, zal dit volgende hoofdstuk in verkenning onze aanwezigheid tussen de sterren voor altijd bevestigen.
  • Mei 2019: We Gaan! [3:48 min] – Deze video vertelt over de plannen van NASA om naar de maan te gaan om er ook te blijven. Met de stem van de legendarische William Shatner (Star Trek, TOS).