Mars 2020

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Mars 2020

27 april 2021 Educatie 0


Een logboek

Mars 2020 is een missie van NASA naar Mars die op 30 juli 2020 werd gelanceerd en op 18 februari 2021 is geland in de Jezero-krater op Mars. De missie is ontwikkeld door het NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) en werd met een Atlas V vanaf Cape Canaveral gelanceerd. De rover (een robotwagentje) met de naam Perseverance (doorzettingsvermogen) doet onderzoek naar geologische processen en eventueel vroeger leven op Mars.

In deze serie artikelen publiceert Sterrenkundeclub Radboud een aantal video’s over deze missie. Deze video’s zijn oorspronkelijke Engelstalige video’s, gericht op Engelstalig publiek, en ondanks dat Nederlandse jongeren al vroeg Engels leren, is het soms toch een uitdaging al het vakjargon goed te begrijpen. Daarom hebben wij deze video’s vertaald in het Nederlands, zodat iedereen het nog beter kan begrijpen.

Hieronder volgt een lijst met video’s, de oudste video staat onderaan en de nieuwste dus bovenaan.

  • 16 mei 2020 – Mars 2020 Perseverance Rover – Wat is er deze keer anders?

Een documentaire over de Mars 2020 Perseverance Rover die uitlegt waarin deze verschilt van de vorige rovers. Het beschrijft de Mars-helikopter, Range Trigger, Terrain Relative Navigation, MOXIE, RIMFAX, Cache Camera, Sample collection en opslag van materiaal.


  • 9 juni 2018 – Oude organische stoffen ontdekt op Mars

De Curiosity Rover (2012) is de voorganger van de Perseverance Rover en vond op Mars oude organische moleculen ontdekt, ingebed in sedimentair gesteente dat miljarden jaren oud is. In deze video kijkt men al vooruit naar de Mars 2020-missie die een paar jaar later zou volgen.
Zie je geen of hele kleine lettertjes in de ondertiteling? Druk op [CC] om de ondertitels te tonen en op het tandwiel voor lettergrootte, kies daar voor Dutch/Nederlands en Options/Opties (bovenin) – pas de instellingen aan of druk helemaal onderin op Reset. Je kunt ook de Quality/Kwaliteit aanpassen.