Ons zonnestelsel

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Ons zonnestelsel

10 juni 2021 Educatie 0



Video’s over ons zonnestelsel

In de rubriek Educatie bieden we hier nu een verzameling van informatieve video’s over ons zonnestelsel; de aarde, de maan, de zon en andere planeten en hun manen. De video’s zijn niet van ons maar van Kurzgesagt, TED Educations en The Infographics Show, organisaties die zich richten op het verspreiden van informatie over science in het algemeen. Zo belichten ze dus ook het onderwerp van sterrenkunde.

We tonen in de Youtube-videospeler automatisch de Nederlandse ondertiteling bij de in het Engels gesproken tekst. Het kan zijn dat het geluid uitstaat, zet het in dat geval (linksonder) even aan. Bekijk hieronder de video’s die bij elkaar ruim een uur kijk- en leerplezier opleveren. O ja, bekijk je dit op een smartphone, zet de video dan eerst in full-screen (rechtsonderin) en draai dan je mobiel horizontaal. Er zijn 20 video’s, geniet van ruim 2 uur educatief spul over astronomie! Wil je trouwens eerst meer over het zonnestelsel zelf weten, bekijk dan eerst video 9.

  1. De aarde
  2. De maan
  3. De zon
  4. Venus
  5. Mars
  6. Saturnus
  7. Overige onderwerpen

De aarde

Als we naar ons zonnestelsel kijken dan doen we dat vanaf onze aarde. Daarom beginnen we eerst hier en breiden dan uit naar de maan, de zon en de rest van het zonnestelsel.


  1. Alles dat je moet weten over planeet Aarde [7:21 min]
    Planeet Aarde is de vaste grond, de vaste rotsbol waar je nu op staat. In je dagelijkse leven denk je er niet aan hoe geweldig dit is. Een gigantische, oude, hete rots. Hoe is het ontstaan en hoe groot is het eigenlijk? Je zult verrast zijn. De grond waarop je staat is slechts een heel, heel klein deel van het grote geheel.


  1. Gevangenis Aarde [6:59 min]
    We zitten vast op aarde. Gevangen. Maar wat houdt on gevangen? Kom er meer over te weten in deze educatieve video.


  1. Kernfusie uitgelegd – Toekomst of mislukking [6:15 min]
    Hoe werkt energie door kernfusie en is het een goed idee? De zon schijnt door kernfusie. De ingredienten van kernfusie moeten zo enorm heet zijn dat atomen worden beroofd van hun electronen waardoor er een plasma ontstaat waarin kernen en electronen vrij rondstuiteren.


  1. De Skyhook: 1000 km kabel naar de sterren [8:14 min]
    De ruimte bereiken is ongelooflijk moeilijk, duur en heeft veel middelen nodig. Een van de efficiëntere manieren om daar te komen is een Skyhook (een ‘ruimtekabel’), een altijd roterende kabel met een contragewicht, die ruimteschepen vanuit een baan om de aarde naar de diepten van de ruimte katapulteert. De video legt uit dat een raket een snelheid moet halen van ongeveer 40.000 km/h om los te komen van aarde. Om die snelheid te behalen, zijn raketten grotendeels containers voor brandstof met een kleine hoeveelheid voor de voorstuwing.


  1. Space Elevator: sciencefiction of realiteit? [6:31 min]
    De ruimtelift (Space Elevator) is een alternatief voor de Skyhook (ruimtekabel). Een ruimtelift maakt gebruik van energie uit de rotatie van de aarde om een lading snelheid te geven. Met conventionele raketten kost het 20.000 dollar om één kilogram lading de ruimte in te sturen, miljarden dus voor een ruimtestation. Deze video legt je uit hoe het goedkoper kan, maar ook wat de risico’s zijn:





Overige onderwerpen


  1. Creëren we een dodelijke val voor onszelf? [8:24 min] (SCR)
    Ruimtereizen is het meest opwindende avontuur voor de mensheid, maar ironisch genoeg kunnen we onszelf ervan weerhouden de ruimte in te gaan naarmate we het vaker doen. Met elke gelanceerde raket creëren we een dodelijke val voor de mensheid. Leer meer over de rommel die we in een baan om de aarde creëren en hoe we die weer op moeten ruimen!


  1. Aliens onder het ijs van solitaire planeten? [8:24 min]
    In de enorme koude ruimte zijn er planeten die alleen door de duisternis reizen zonder de grenzen van een zonnestelsel: solitaire planeten. Deze video legt uit hoe dit kan gebeuren – en waarom deze bevroren woestijnen in het geheim buitenaards leven kunnen herbergen.


  1. Is Triton een opgevangen dwergplaneet? [2:06 min]
    Als Neptunus zijn maan Triton niet ooit had gevangen dan hadden we misschien nog een dwergplaneet in ons zonnestelsel gehad, misschien zelfs een andere planeet of dubbel systeem. Deze video legt uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.


  1. Onbeperkte bronnen vanuit de ruimte door mijnbouw van asteroïden [7:55 min] (SCR-1)
    Het is tegenwoordig niet goed meer om zeldzame materialen uit de grond te halen en in je telefoon te stoppen. De mijnbouw op aarde is verantwoordelijk voor lucht- en watervervuiling en de vernietiging van hele landschappen. Maar wat als we de mijnbouw op aarde zouden kunnen vervangen door een schoon proces dat niemand kan schaden? Nou, dat kunnen we. We hoeven alleen maar omhoog te kijken.
    (Aug. 2020, Kurzgesagt)


Let wel dat de video’s en teksten door anderen gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan de bewuste videomakers. Wij verzamelden en rubriceerden de links slechts maar hebben wel zelf een paar video’s vertaald en ondertiteld, omdat die er nog niet waren.

(SCR) Wij hebben de video’s met deze code zelf vertaald en ondertiteld naar het Nederlands.
(SCR-1) Wij hebben de ondertitels van deze video’s geredigeerd en opnieuw gesynchroniseerd in het Nederlands.