Ons zonnestelsel

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Ons zonnestelsel

10 juni 2021 Educatie 0Video’s over ons zonnestelsel

In de rubriek Educatie bieden we hier nu een verzameling van informatieve video’s over ons zonnestelsel; de aarde, de maan, de zon en andere planeten en hun manen. De video’s zijn in het geheel niet van ons maar van Kurzgesagt, een organisatie die zich richt op het verspreiden van informatie over science in het algemeen. Zo belichten ze dus ook het onderwerp van sterrenkunde.

We tonen in de Youtube-videospeler automatisch de Nederlandse ondertiteling bij de in het Engels gesproken tekst. Het kan zijn dat het geluid uitstaat, zet het in dat geval (linksonder) even aan. Bekijk hieronder de video’s die bij elkaar ruim een uur kijk- en leerplezier opleveren. O ja, bekijk je dit op een smartphone, zet de video dan eerst in full-screen (rechtsonderin) en draai dan je mobiel horizontaal. Er zijn 18 video’s onderverdeeld in: de aarde, de maan, de zon en Mars en verder. Geniet van pakweg 2 uur educatief spul over astronomie! Wil je trouwens eerst meer over het zonnestelsel zelf weten, bekijk dan eerst video 9.

De aarde

Als we naar ons zonnestelsel kijken dan doen we dat vanaf onze aarde. Daarom beginnen we eerst hier en breiden dan uit naar de maan, de zon en de rest van het zonnestelsel.


 1. Alles dat je moet weten over planeet Aarde [7:21 min]
  Planeet Aarde is de vaste grond, de vaste rotsbol waar je nu op staat. In je dagelijkse leven denk je er niet aan hoe geweldig dit is. Een gigantische, oude, hete rots. Hoe is het ontstaan en hoe groot is het eigenlijk? Je zult verrast zijn. De grond waarop je staat is slechts een heel, heel klein deel van het grote geheel.


 1. Gevangenis Aarde [6:59 min]
  We zitten vast op aarde. Gevangen. Maar wat houdt on gevangen? Kom er meer over te weten in deze educatieve video.


 1. Kernfusie uitgelegd – Toekomst of mislukking [6:15 min]
  Hoe werkt energie door kernfusie en is het een goed idee? De zon schijnt door kernfusie. De ingredienten van kernfusie moeten zo enorm heet zijn dat atomen worden beroofd van hun electronen waardoor er een plasma ontstaat waarin kernen en electronen vrij rondstuiteren.


 1. De Skyhook: 1000 km kabel naar de sterren [8:14 min]
  De ruimte bereiken is ongelooflijk moeilijk, duur en heeft veel middelen nodig. Een van de efficiëntere manieren om daar te komen is een Skyhook (een ‘ruimtekabel’), een altijd roterende kabel met een contragewicht, die ruimteschepen vanuit een baan om de aarde naar de diepten van de ruimte katapulteert. De video legt uit dat een raket een snelheid moet halen van ongeveer 40.000 km/h om los te komen van aarde. Om die snelheid te behalen, zijn raketten grotendeels containers voor brandstof met een kleine hoeveelheid voor de voorstuwing.


 1. Space Elevator: sciencefiction of realiteit? [6:31 min]
  De ruimtelift (Space Elevator) is een alternatief voor de Skyhook (ruimtekabel). Een ruimtelift maakt gebruik van energie uit de rotatie van de aarde om een lading snelheid te geven. Met conventionele raketten kost het 20.000 dollar om één kilogram lading de ruimte in te sturen, miljarden dus voor een ruimtestation. Deze video legt je uit hoe het goedkoper kan, maar ook wat de risico’s zijn:


De maan

 1. Hoe groot is de maan? [1:40 min]
  Hoe groot de maan is? Hij kan wel eens veel groter zijn dan je denkt. Maar ook weer niet heeeel erg groot, want het is maar een kort filmpje.


 1. Hoe we nu al een maanbasis kunnen bouwen [9:57 min]
  Wist je dat we nu al kunnen beginnen met het bouwen van een maanbasis? Het kost 20 tot 40 miljard euro verspreid over tien jaar. Maar wie gaat dat betalen? Regeringen staan niet te springen om dergelijke investeringen te maken. Bekijk de boeiende uitleg in de video.


 1. Wat als we de maan opblazen? [6:02 min]
  Alles zal eindigen. Zelfs het universum. Maar in een toekomst die zo ver weg is dat hij de beschrijving tart, zal er nog steeds licht zijn en dus een kans op leven. Het zal rond witte dwergen zijn, de overblijfselen van sterren. Maar zelfs die zullen op een dag vervagen.


De zon

 1. Het zonnestelsel – ons thuis in de ruimte [7:21 min]
  Deze video neemt je mee op een reis door het zonnestelsel, langs planeten, asteroïden en de zon.


 1. Wat gebeurt er als we de zon naar de aarde brengen? [7:00 min]
  Wat zou er gebeuren als je een klein stukje van de zon naar de aarde zou brengen? Het hangt ervan af welk stukje van de zon: de chromosfeer, de fotosfeer of de stralingszone met plasma dat twee miljoen graden Celsius heet is. Bekijk deze video voor nog meer duizelingwekkende informatie.


 1. Verplaats de zon met stellaire motoren? [9:00 min]
  Wat zou er gebeuren als je een klein stukje van de zon naar de aarde zou brengen? Het hangt ervan af welk stukje van de zon: de chromosfeer, de fotosfeer of de stralingszone met plasma dat twee miljoen graden Celsius heet is. Bekijk deze video voor nog meer duizelingwekkende informatie.


 1. Kunnen zonnestormen onze beschaving vernietigen? [9:43 min]
  De zon lijkt glad, rond en vredig. Behalve wanneer er plotseling straling en plasma in willekeurige richtingen wordt uitgebraakt. Deze zonnevlammen en coronale massa-ejecties, of CME’s, kunnen onze aarde raken en ernstige gevolgen hebben voor de mensheid. Leer meer over hoe ze precies werken, hoe erg ze kunnen zijn en hoe we ons erop kunnen voorbereiden?


 1. Wat als de aarde uit het zonnestelsel werd geschopt? [9:46 min]
  De nachtelijke hemel lijkt vredig en ordelijk maar in werkelijkheid razen sterren door de Melkweg met snelheden van honderdduizenden kilometers per uur. Gelukkig is de ruimte groot en is het zeer onwaarschijnlijk dat de sterren van de Melkweg ons raken. Helaas hoeven ze niets te raken om ons een heel slechte tijd op aarde te bezorgen. En er zijn al sterren die heel dichtbij beginnen te komen. Een hele leuke speculatie over wat er kan gebeuren.


Mars en verder

 1. Is een Marsbasis bouwen een verschrikkelijk idee? [9:21 min]
  Een van de populairste vragen door cynici bij lezingen: Waarom moeten we naar Mars willen gaan? Nou, mensen houden van ontdekken, van vijandige woestijnen tot eenzame eilanden en de hoogste bergen, overal waar ruimte is om uit te breiden, doen mensen dat. En vreemd genoeg zelfs afschuwelijke plekken – zoals de maan en Mars. Laten we eens kijken hoe het bouwen van een Mars-basis zou kunnen werken en hoe waanzinnig zenuwslopend het precies zou zijn.


 1. De manen van Mars [1:54 min]
  Wat weet jij over de manen van Mars? Niets? Ze zijn super cool en vreemd. Het zijn er overigens maar 2 en dus is het filmpje ook kort.


 1. Aliens onder het ijs van solitaire planeten? [8:24 min]
  In de enorme koude ruimte zijn er planeten die alleen door de duisternis reizen zonder de grenzen van een zonnestelsel: solitaire planeten. Deze video legt uit hoe dit kan gebeuren – en waarom deze bevroren woestijnen in het geheim buitenaards leven kunnen herbergen.


 1. Is Triton een opgevangen dwergplaneet? [2:06 min]
  Als Neptunus zijn maan Triton niet ooit had gevangen dan hadden we misschien nog een dwergplaneet in ons zonnestelsel gehad, misschien zelfs een andere planeet of dubbel systeem. Deze video legt uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.


 1. Onbeperkte bronnen vanuit de ruimte door mijnbouw van asteroïden [7:55 min]
  Het is tegenwoordig niet goed meer om zeldzame materialen uit de grond te halen en in je telefoon te stoppen. De mijnbouw op aarde is verantwoordelijk voor lucht- en watervervuiling en de vernietiging van hele landschappen. Maar wat als we de mijnbouw op aarde zouden kunnen vervangen door een schoon proces dat niemand kan schaden? Nou, dat kunnen we. We hoeven alleen maar omhoog te kijken.


Let wel dat de video’s en ondertitels door Kurzgesagt gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan Kurzgesagt. Wij verzamelden en rubriceerden de links slechts maar hebben wel zelf de video’s 5, 8, 12, 13 en 14 vertaald en ondertiteld, omdat die nog niet waren gedaan.