Ons zonnestelsel: de maan

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Ons zonnestelsel: de maan

22 november 2021 Educatie 0



Video’s over de maan

Hieronder vind je een verzameling van informatieve video’s over ons zonnestelsel en dan de maan in het bijzonder. De video’s zijn niet van ons maar van o.a. Kurzgesagt, TED Educations en The Infographics Show, organisaties die zich richten op het verspreiden van informatie over science in het algemeen.



  1. Hoe groot is de maan? [1:40 min]
    Hoe groot de maan is? Hij kan wel eens veel groter zijn dan je denkt. Maar ook weer niet heeeel erg groot, want het is maar een kort filmpje.


  1. Zou jij op de maan willen wonen? [4:51 min]
    Is leven op de maan mogelijk? Hoe zouden we overleven? Ontdek de uitdagingen en voordelen van het bouwen van een maankolonie. De ESA (European Space Agency) hoopt laat in de jaren 2020 een bewoonde onderzoeksbasis op de maan te vestigen. Maar leven in dit “maankamp” zal niet gemakkelijk zijn. Hoe gaat de mens om met de kosmische straling? Wat gaan de bewoners eten? En wat heeft het eigenlijk voor zin? TED Education beschrijft de uitdagingen en voordelen van het bouwen van een maankolonie, in samenwerking met Airbus Foundation.


  1. Hoe we nu al een maanbasis kunnen bouwen [9:57 min]
    Wist je dat we nu al kunnen beginnen met het bouwen van een maanbasis? Het kost 20 tot 40 miljard euro verspreid over tien jaar. Maar wie gaat dat betalen? Regeringen staan niet te springen om dergelijke investeringen te maken. Bekijk de boeiende uitleg in de video.


  1. Wat als we de maan opblazen? [6:02 min] (SCR)
    Alles zal eindigen. Zelfs het universum. Maar in een toekomst die zo ver weg is dat hij de beschrijving tart, zal er nog steeds licht zijn en dus een kans op leven. Het zal rond witte dwergen zijn, de overblijfselen van sterren. Maar zelfs die zullen op een dag vervagen.


  1. De maan-illusie [4:08 min] (SCR)
    Is het je weleens opgevallen hoe de volle maan aan de horizon groter lijkt dan hoog boven je hoofd? Eigenlijk zijn de twee afbeeldingen precies even groot – dus waarom nemen we ze dan toch anders waar? Wetenschappers weten het niet zeker en er zijn tal van intrigerende theorieën. TED Education ontrafelt de details van focus, afstand en proportie die bijdragen aan deze mysterieuze optische illusie.



Let wel dat de video’s en ondertitels door anderen gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan de bewuste videomakers.

(SCR) Wij verzamelden en rubriceerden slechts de links naar de educatieve video’s en hebben de video’s met deze code zelf vertaald en ondertiteld.