Hoe word je astronaut?
College 3
Hoe word je astronaut en hoe kun je wonen op de maan?
Op zaterdag 4 december gaat het tussen 13:30 en 15:30 uur eens niet over wetenschappelijk onderzoek of moeilijke natuurkunde. Het gaat gewoon over een meisje, Charlotte Pouwels, die net zoals jullie, als jongere al droomde van een carrière als astronaut. Ze ging natuurkunde studeren en haalde in 2019 haar bachelor.
Inmiddels is dat meisje een stralende jonge vrouw van 25 en werkt op diverse vlakken hard om ooit van deze fijne planeet weg te kunnen. Dat klinkt desperaat maar dat is Charlotte allerminst. Ze werkt wel heel hard en gestructureerd en doelgericht om haar mooie droom te verwezenlijken. Zorg dat je bij dit hoorcollege bent !!
1. Wat is er nodig voor een maanbasis?
Er worden overal op aarde door verschillende ruimtevaartorganisaties, onderzoeksinstituten en commerciële bedrijven testen uitgevoerd om een duurzaam verblijf op een ander hemellichaam, zoals de maan en Mars, mogelijk te maken. Deze testen bestaan uit het nabootsen van de omgeving van de lancering, de ruimte en de maan of Mars, in speciale testfaciliteiten en clean rooms.
In deel 1 van de lezing bespreekt Charlotte de belangrijkste aspecten die ervoor nodig zijn om een maanbasis te bouwen en te behouden. Zij geeft ook vanuit haar persoonlijke ervaringen in het werkveld een inhoudelijk inzicht op de huidige status in de industrie.
2. Wat is een analoog astronaut?
Ah, een nieuw woord: analoog astronaut. We zullen alvast verklappen wat dat is: Een analoog eastronaut is iemand die deelneemt aan bemande ruimtevaarttrainingen en/of simulaties terwijl hij op aarde is. In 1969 zette een mens de eerste voet op de maan (en in 1972 de laatste) tijdens de Apollo-missies. Ruim 55 jaar na die eerste stap, in 2025, moet het weer gaan gebeuren met de missie Artemis van NASA.
Hoe bereiden we de huidige en volgende generatie hier op voor? Hoe zorgen we ervoor dat de missies vlekkeloos verlopen?
Er worden al jaren verspreid over de wereld zogenaamde analoge maan- en Mars- testmissies uitgevoerd zoals: HI-SEAS, CHILL-ICE, AMADEE-20, D-MARS, BIOSPHERE 2, HERA en meer. Hier wordt gesimuleerd hoe het zou gaan op een ander hemellichaam voor instrumenten en astronauten. Cruciale missies dus, want hoe beter de voorbereiding, hoe kleiner de kans is op ongelukken.
In deel 2 van deze lezing vertelt Charlotte over de inhoudelijke taken van een analoog astronaut, over haar persoonlijke ervaringen en de huidige vraagstukken die nog opgelost moeten worden voordat we daadwerkelijk naar de maan en verder kunnen. Het gaat overigens niet speciiek over Artemis.
Over Charlotte Pouwels
Charlotte Pouwels behaalde in 2019 haar bachelor in Natuurkunde aan de Haagse Hogeschool in Delft met specialisaties in stralingsonderzoek, plasmapropulsie voor satellieten en space engineering.
Sinds 2019 is ze analoog astronaut en onderzoeker voor de ESA EuroMoonMars IMA ILEWG EMMIHS-II missie, waarbij de focus ligt op het testen van instrumentatie, maanrovers en menselijke factoren voor toekomstige maan- en Marsmissies in Hawaii (HI-SEAS).
Medio 2020 richtte ze mede de analoge missie CHILL-ICE op die zich focust op het leven in lavagrotten op de maan. De eerste succesvolle missie vond plaats in augustus van dit jaar (2021) in IJsland. Hier waren maar liefst 16 landen bij betrokken en met meer dan 30 onderzoekers en engineers die onder haar leiding stonden.
Tegelijkertijd werkte Charlotte fulltime als test engineer bij Airbus Defence & Space Nederland voor de Newspace Sparkwing zonnepanelen. In juni (2021) kreeg ze vanuit ESA en de SSPF een beurs om deel te nemen aan de internationale zomer space programma (SSP) en de tweejarige master Space Science van de international space university (Strasbourg, Frankrijk)
Het mag duidelijk zijn dat Charlotte veel passie, discipline en motivatie heeft voor de ruimtevaart, het leven op aarde zelf en hoe je moet leven buiten de aarde. Dit uit zich in het promoten van STEM, om de volgende generatie - jullie dus - te inspireren hun doelen te behalen.
De nieuwe André Kuipers?
Op 24 maart van dit jaar was Charlotte Pouwels te gast bij Op1, waar ze aan tafel zat met onder andere André Kuipers. Het ging erover of hij eindelijk een opvolger krijgt. Voor het eerst in elf jaar is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA namelijk op zoek naar nieuwe astronauten. Eind maart ging de zware en lange sollicitatieprocedure van start, en dat was voor Charlotte Pouwels eindelijk de kans op de baan van haar dromen. Bekijk de uitzending waarin André Kuipers en Charlotte Pouwels alles vertellen over de aantrekkingskracht van de ruimtevaart.
Huiswerk
Deze keer is het hoorcollege heel toegankelijk voor iedereen. Geen moeilijke zaken maar een prachtig verhaal van een jonge vrouw die keihard werkt om haar droom te realiseren. Wil je toch meer weten over de maan, bekijk dan de infographics die we op onze website plaatsten over de maan. Hoe groot is de maan? Hoe kunnen we nu al een maanbasis bouwen? En wat als we de maan opblazen?
We hebben ook een promotievideo van NASA over Artemis voor jullie vertaald. Bekijk deze gerust.
Aanmelden
Hoe doe je mee? Dit online college is besloten en je moet geregistreerd zijn als lid. Alleen dan sturen we je informatie over hoe je kunt deelnemen. Deelname kost slechts € 5 en ouder(s), broers/zussen kunnen gewoon meekijken. De colleges worden opgenomen, als je dus onverhoopt niet kunt, en je hebt je toch aangemeld, dan kun je het later alsnog bekijken. Veel jongeren bekijken het later ook nog eens met hun ouders om het extra goed te kunnen snappen.
Let op: alleen voor deze lezing kunnen geïnteresseerden meekijken zonder zich als lid te hoeven registreren. Stuur een e-mail aan info@sterrenkundeclubradboud.nl met je naam en onderwerp "Charlotte Pouwels - 4 december" en wij sturen je een betaalverzoek voor € 5 en na ontvangst daarvan de logingegevens.