Exoplaneten en instrumentatie

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Exoplaneten en instrumentatie

Colleges 0

College 2 van seizoen 5

Exoplaneten en instrumentatie

Op zaterdag 6 november gaat de lezing over deel 2 van het tweeluik over exoplaneten. Begin oktober legde dr. Daphne Stam globaal uit wat exoplaneten zijn en aan welke criteria aardachtige exoplaneten moeten voldoen. Daarna ging ze vooral in op Venus als zusterplaneet van de aarde en haar onderzoek naar Venus.

In deel 2 gaat dr. Steven Bos de diepte in en legt hij uit wat de verschillende waarneemmethoden zijn die we gebruiken om exoplaneten te ontdekken. Denk dan aan de transmit-methode, de radiële snelheid-methode en de astrometrie-methode. Is dit abacadabra voor jou of wil je er gewoon meer over weten? Meld je dan aan voor dit online hoorcollege.

Over Steven Bos

Dr. Steven Bos behaalde aan Universiteit Leiden in 2015 zijn bachelor in astronomie en 2 jaar later zijn master in astronomie en instrumentatie. Hij richtte zich hierbij op de ontwikkeling van nieuwe instrumentatie en technologieën bedoeld voor het in beeld brengen van exoplaneten. In juni van dit jaar (2021) promoveerde hij in het observeren van exoplaneten in hoogcontrastbeelden in het team van de internationaal vermaarde prof. dr. Christoph Keller. Dit team is wereldleider in de ontwikkeling van zeer nauwkeurige polarimetrische instrumentatie voor astronomie.

In juli van dit jaar trad Steven als design engineer in dienst bij ASML, dat voortgekomen is uit Philips en nu onderdeel is van Brainport Eindhoven. ASML maakt de machines waarmee andere bedrijven chips maken voor onder andere mobiele telefoons, notebooks en MP3-spelers. Tijdens zijn studie gaf hij al praktijklessen aan eerstejaars bachelorstudenten in het vak ‘Planetenstelsels’. Hij is dus als geen ander in staat om jullie, toekomstige astronomiestudenten (!), alles te vertellen over hoe exoplaneten worden waargenomen en welke uitdagingen daarbij komen kijken.

De lezing

In het hoorcollege gaat Steven Bos in op hoe we exoplaneten ontdekken en karakteriseren. Hij legt uit wat adaptieve optica en coronagrafie is en gaat in op polarisatie en spectrummetingen en de huidige en toekomstige capaciteiten van telescopen en instrumenten. Kortom, alles wat je wilt weten om te beoordelen of je in de toekomst zelf exoplaneten wilt gaan ontdekken!

Huiswerk

Weet je nog niet zo goed wat exoplaneten zijn? Bekijk dan dit korte filmpje van NASA dat wij van Nederlandse ondertitels hebben voorzien. Het legt heel duidelijk de belangrijkste begrippen uit. Herhaling is belangrijk bij leren, en Steven Bos legt het in de lezing in zijn woorden nog een keertje uit.

Aanmelden

Hoe doe je mee? Dit online college is besloten en je moet geregistreerd zijn als lid. Alleen dan sturen we je informatie over hoe je kunt deelnemen. Deelname kost slechts € 5 en ouder(s), broers/zussen kunnen gewoon meekijken. De colleges worden opgenomen, als je dus onverhoopt niet kunt, en je hebt je toch aangemeld, dan kun je het later alsnog bekijken. Veel jongeren bekijken het later ook nog eens met hun ouders om het extra goed te kunnen snappen.