Ons zonnestelsel: Saturnus

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Ons zonnestelsel: Saturnus

3 april 2022 Educatie 0Video’s over Saturnus

Hieronder vind je een verzameling van informatieve video’s (mini-documentaires) over ons zonnestelsel en dan Saturnus in het bijzonder. De video’s zijn niet van ons maar van diverse kanalen van Youtube die zich richten op het verspreiden van informatie over science en meer. Je kunt trouwens zelf de grootte van het lettertype van de ondertitels aanpassen!
 1. Cassini-Huygens en de mysterieuze manan van Saturnus [25:14 min] (SCR)
  Een prachtige documentaire uit 2011 over de ruimtesonde Cassini-Huygens. Dit was een ruimtesonde die Saturnus en zijn manen moest bestuderen. Het was een samenwerkingsverband van NASA, ESA en het Italiaanse ASI. De sonde werd op 15 oktober 1997 gelanceerd en bestond uit een orbiter (hoofdsonde) en een kleine hulpsonde, Huygens. Het was destijds een van de grootste, zwaarste en meest complexe interplanetaire sondes die gebouwd waren. Op 15 september 2017 kwam er na 20 jaar een eind aan de missie van Cassini. Bekijk de prachtige beelden en de uitgebreide beschrijving van de ringen van Saturnus en in het bijzonder de manen Titan en Enceladus.
  (April 2011, SpaceRip) 1. Hoe Enceladus NASA-wetenschappers verbaasde! [12:51 min] (SCR)
  Een mini-docu over Enceladus, een van de meest intrigerende objecten in het zonnestelsel. En toch is het slechts de 6e grootste maan van Saturnus, en in natuurlijk licht ziet het er erg bescheiden uit. Maar Enceladus heeft meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. Het is een actieve, ijzige wereld, met waterdampstralen die uit het zuidelijk halfrond stromen. Dankzij de Cassini-missie hebben we Enceladus tot in de kleinste details bestudeerd en geobserveerd.
  (Oct. 2020, Astrum) 1. De bizarre kenmerken van Titan [18:50 min] (SCR)
  Alles wat je zou willen weten over de grootste maan van Saturnus, Titan. In deze video gaan we door de meren van Titan, de vulkanen, de atmosfeer en al het andere dat Titan zo speciaal maakt.
  (Jan. 2019, Astrum) 1. Wat als we ons zouden vestigen op Titan? [6:09 min] (SCR)
  Ben jij klaar voor een nieuwe start en ben je de aarde en al haar problemen beu? Nou, dit is je kans om een nieuwe start te maken door naar Titan te verhuizen! Titan, de grootste maan van Saturnus, zou je nieuwe thuis kunnen zijn. Hoe zouden we het van stroom voorzien? Wat zouden we eten? En hoe gaan we om met criminaliteit?
  (Aug. 2020, What If)
Let wel dat de video’s en ondertitels door anderen gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan de bewuste videomakers.

(SCR) Wij hebben de video’s met deze code zelf vertaald en gesynchroniseerd naar het Nederlands.