Ons zonnestelsel: Mars

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Ons zonnestelsel: Mars

24 februari 2022 Educatie 0Video’s over Mars

Hieronder vind je een verzameling van informatieve video’s (mini-documentaires) over ons zonnestelsel en dan Mars in het bijzonder. De video’s zijn niet van ons maar van o.a. Kurzgesagt, The Infographics Show, TED Educations en What If, organisaties die zich richten op het verspreiden van informatie over science en meer.
Je kunt trouwens zelf de grootte van het lettertype van de ondertitels aanpassen!
 1. Een vergelijking tussen aarde en Mars [5:22 min] (SCR)
  We hebben er altijd van gedroomd om het universum te verkennen en andere planeten te koloniseren. In de uitgestrektheid van de ruimte leek Mars, ook wel ‘De Rode Planeet’ genoemd, de planeet die het dichtst bij de aarde stond, in een baan om de zon draaide en mogelijk leven en mensen zou kunnen ondersteunen. Maar hoe is Mars eigenlijk? Is het echt zo vergelijkbaar met de aarde? Maak je klaar om door de ruimte te reizen terwijl we de aarde met Mars vergelijken en zien hoe ze zich verhouden tot elkaar.
  (Jan. 2017, The Infographics Show) 1. Het echte probleem met leven op Mars [19:05 min] (SCR)
  Het koloniseren van Mars was een hot topic, vooral voor miljardair Elon Musk, maar de realiteit van het koloniseren van Mars is meer een nachtmerrie dan een fantasie. Bekijk deze epic video die je meeneemt naar de Rode Planeet en onthult waarom het bijna onmogelijk zal zijn om zelfs maar op Mars te landen, laat staan het te koloniseren!
  (Jan. 2022, The Infographics Show) 1. Is een Marsbasis bouwen een verschrikkelijk idee? [9:21 min] (SCR)
  Een van de populairste vragen door cynici bij lezingen: Waarom moeten we naar Mars willen gaan? Nou, mensen houden van ontdekken, van vijandige woestijnen tot eenzame eilanden en de hoogste bergen, overal waar ruimte is om uit te breiden, doen mensen dat. En vreemd genoeg zelfs afschuwelijke plekken – zoals de maan en Mars. Laten we eens kijken hoe het bouwen van een Mars-basis zou kunnen werken en hoe waanzinnig zenuwslopend het precies zou zijn.
  (Feb 2019, Kurzgesagt) 1. De manen van Mars [1:54 min] (SCR)
  Wat weet jij over de manen van Mars? Niets? Ze zijn super cool en vreemd. Het zijn er overigens maar 2 en dus is het filmpje ook kort. Het is ook een ouder filmpje, maar ja, met die manen verandert ook niet zoveel.
  (Mei 2014, Kurzgesagt) 1. Waarom je een missie naar Mars niet zou overleven [8:10 min] (SCR)
  We weten al dat Elon Musk hard werkt aan het voorberreiden van de eerste missie naar Mars, de dichtstbijzijnde bewoonbare buur die wij ooit zullen bezoeken. Maar naar Mars gaan is geen eitje, en de astronauten die voor deze speciale missie zijn gekozen, zullen de slimste en best opgeleide individuen op de planeet zijn. In deze video zie je waarom ruimtereizen naar Mars niets voor jou zijn! Je maakt gewoon geen schijn van kans.
  (Nov. 2020, The Infographics Channel) 1. Wat zou er met de aarde gebeuren als Mars plotseling zou exploderen? [8:39 min] (SCR)
  Het einde van de wereld kan het gevolg zijn van een nieuwe Wereldoorlog, of een mega natuurramp, maar een ruimteramp zou verreweg het meest angstaanjagend zijn! Kijk wat er met de aarde zou gebeuren als Mars plotseling zou exploderen! Overlevingskansen…? Kijk en ontdek!
  (Feb. 2022, The Infographics Channel) 1. Wat als we al op Mars zouden leven? [4:28 min] (SCR)
  We praten graag over het koloniseren van Mars, maar wat als het al was gebeurd en we ons al op Mars hadden gevestigd? Hoe zou het leven op Mars eruit zien en zouden we aan de oppervlakte kunnen leven of ons ondergronds moeten verbergen voor alle zonnestraling die Mars krijgt? Zouden we het kunnen terravormen?
  (Okt. 2018, What If) 1. Wat als we een stad op Mars zouden bouwen? [9:29 min] (SCR)
  De volgende stap in de verkenning van de ruimte is niet generaties verwijderd. Het gebeurt nu. En onze bestemming? Die mysterieuze, desolate wereld naast de deur, Mars. Stel je voor dat je het leven opnieuw begint op die kleine rode stip op meer dan 265 miljoen km. afstand. Wat zou er gebeuren als we een stadje op Mars zouden bouwen? Zou je ondergronds moeten leven? Met hoeveel mensen zou je samenwonen? En hoe zou de economie van Mars eruit zien? Wat heeft regoliet te maken met leven op Mars? Hoe zou stralingsafscherming worden gebouwd? Bekijk deze video en geniet van de samengepakte kennis!
  (Apr. 2021, What If) 1. Wat als je op Mars was geboren? [5:52 min] (SCR)
  Marsmannetjes zouden echt kunnen bestaan… In de toekomst. Maar in plaats van de aliens van sciencefictionfilms, zouden marsmannetjes mensen zijn die op Mars zijn geboren en getogen. En in deze aflevering ben jij een van hen. Sommige van onze vorige afleveringen hebben al gekeken naar wat er nodig is om op Mars te leven. Maar dat is slechts het halve verhaal. Om een stabiele nederzetting op de rode planeet te creëren, zouden mensen baby’s moeten krijgen. Waarom zou je huid oranje zijn? Zou je een andere soort zijn? Zou je ooit de aarde kunnen bezoeken?
  (Aug. 2021, What If)Let wel dat de video’s en ondertitels door anderen gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan de bewuste videomakers.

(SCR) Wij hebben de video’s met deze code zelf vertaald en gesynchroniseerd naar het Nederlands.