Buitenaards leven

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Buitenaards leven

25 januari 2022 Educatie 0Video’s over aliens; buitenaards leven

In de rubriek Educatie bieden we een verzameling van informatieve video’s over het heelal of het universum. De video’s zijn niet van ons maar van Kurzgesagt en The Infographics Show, organisaties die zich richten op het verspreiden van informatie over science in het algemeen. Zo belichten ze dus ook het onderwerp van sterrenkunde.

We tonen in de Youtube-videospeler automatisch de Nederlandse ondertiteling bij de in het Engels gesproken tekst. Het kan zijn dat het geluid uitstaat, zet het in dat geval (linksonder) even aan. O ja, bekijk je dit op een smartphone, zet de video dan eerst in full-screen (rechtsonderin) en draai dan je mobiel horizontaal. Er komen steeds meer video’s bij, ook van andere aanbieders.

Buitenaards leven

Het heelal is ongelooflijk groot – biljoenen sterren en zelfs nog meer planeten. Dus moet er toch wel ergens leven zijn daarbuiten, maar waar is het? Waarom zien we geen aliens? Waar zijn ze? En nog belangrijker, wat vertelt dit ons over ons eigen lot in dit gigantische en enge heelal? Misschien een beetje doemdenken, maar zo moet je het natuurlijk niet zien. De filmpjes zijn interessante, soms bijna filosofische beschouwingen op sterrenkunde.


 1. De Fermiparadox (deel 1) [6:00 min] (SCR-1)
  De Fermiparadox is een paradox (tegenstelling) waarin de grote statistische waarschijnlijkheid van het bestaan van intelligent buitenaards leven in schril contrast staat met een gebrek aan bewijs daarvoor. Het filmpje is uit 2015.


 1. De Fermiparadox (deel 2) [5:36 min] (SCR-1)
  Deel 2 van het tweeluik over de Fermiparadox. In deze video krijg je oplossingen en ideeën. Dit filmpje is ook uit 2015.


 1. Waarom buitenaards leven onze ondergang zou zijn? [8:41 min] (SCR-1)
  Het vinden van buitenaards leven op een verre planeet zou geweldig nieuws zijn – of niet? Als we niet het enige intelligente leven in het universum zijn, betekent dit waarschijnlijk dat onze dagen geteld zijn en dat de ondergang zeker is. Je leert ook meer over het Grote Filter, dat de wetenschap benoemd heeft. Filmpje is uit 2018.


 1. Hoe zien buitenaardse beschavingen eruit? De Kardashev-schaal [10:40 min] (SCR)
  Het waarneembare heelal bestaat al meer dan 13 miljard jaar. Tot twee biljoen sterrenstelsels, bestaande uit ongeveer 20.000 miljard miljard sterren, omringen ons eigen sterrenstelsel. Alleen al in de Melkweg nemen wetenschappers aan dat er zo’n 40 miljard aardachtige planeten in de bewoonbare zone van hun sterren zijn. Als we naar deze cijfers kijken, is het moeilijk voor te stellen dat er niemand anders is. Een filosofische kijk op aliens en de Kardashev-schaal. Het filmpje is uit 2020.


 1. Waarom we NIET naar buitenaardse wezens moeten zoeken – The Dark Forest [10:29 min] (SCR)
  Het heelal is ongelooflijk groot en lijkt vol potentieel voor leven, met miljarden bewoonbare planeten. Als een geavanceerde beschaving de technologie had om tussen de sterren te reizen, met slechts 0,1% van de lichtsnelheid, zou het onze Melkweg in ongeveer 100 miljoen jaar kunnen koloniseren. Dat is niet zo lang, gezien de miljarden jaren dat de Melkweg bestaat – dus in principe zou elke ruimtevarende beschaving zich snel over enorme sectoren van de melkweg moeten kunnen verspreiden. En toch zien we niets, horen we niets, het universum lijkt leeg. Verstoken van anderen. Dit is de Fermiparadox, die je hierboven hebt kunnen zien.
  Geconfronteerd met het schijnbaar lege universum staat de mensheid voor een dilemma. We willen heel graag weten of we alleen in de Melkweg zijn. We willen roepen en onszelf onthullen aan iedereen die kijkt, maar dat kan het laatste zijn wat we ooit doen. Want misschien is het universum niet leeg. Misschien zit het vol met beschavingen, maar ze verbergen zich voor elkaar. Misschien zijn de beschavingen die in het verleden de aandacht trokken, weggevaagd door onzichtbare pijlen. Dit is de Dark Forest-oplossing voor de Fermiparadox. Het filmpje is uit 2021, vrij recent dus.


(SCR) Wij hebben deze video’s zelf vertaald en ondertiteld naar het Nederlands.
(SCR-1) Wij hebben de ondertitels van deze video’s geredigeerd en opnieuw gesynchroniseerd in het Nederlands.