Mars Sample Return

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Mars Sample Return

26 februari 2022 Colleges 0

College 5

Bodemmonsters van Mars naar aarde brengen

Het college van 12 februari kwam door ziekte helaas te vervallen. Dus het college van zaterdag 12 maart is dan het vijfde online college van dit seizoen. Tussen 13:30 en 15:30 uur komt Kelly Geelen van ESA/ESTESC vertellen over haar unieke project om bodemmonsters van de planeet Mars naar aarde te brengen.

Mars Sample Return

Het verzamelen van bodemmonsters van Mars en deze naar de aarde brengen is een historische onderneming van NASA en ESA die begon met de lancering van NASA's Perseverance-rover in juli 2020. Perseverance verzamelde zijn eerste rotskernmonsters in september 2021 en laat deze een tijdje op Mars. De Mars Sample Return-missie gaat deze sample (bodemmonsters) ophalen en naar de aarde brengen.

Momenteel werken NASA en de European Space Agency (ESA) aan het vervolmaken van de plannen. Het concept omvat een lander, een ophaalrover, een opstijgend voertuig om de monstercontainer in een baan om Mars te lanceren, en een ophaalruimtevaartuig met een mogelijkheid om de monsters te vangen en te bewaren en ze vervolgens naar de aarde te sturen om in een onbewoond gebied te landen.

Dat klinkt nogal ingewikkeld, toch? Nou, dan moeten jullie het verhaal van Kelly Geelen maar eens aanhoren. Zij gaat op een begrijpelijke manier vertellen over het NASA/ESA-project en over haar rol in het project, de planning, en nog meer.

Over Kelly Geelen

Kelly Geelen zou een bekende moeten zijn voor onze leden. In januari 2021 verzorgde ze namelijk een heel goed beoordeeld college over de sonde BepiColombo, die toen net de planeet Venus passeerde, op weg naar Mercurius.

Kelly behaalde aan de TU Delft haar master in Astrodynamica en Satellietsystemen en werkt inmiddels 13 jaren voor ESA/ESTEC. In 2009 startte ze als systeemingenieur bij het toen net nieuw gestarte Mars Robotic Exploration Program en ze maakte tussen 2013 en 2018 een zijstap naar het BepiColombo-project als hoofdsysteemingenieur. Na lancering in 2018 keerde Kelly terug naar het Mars-project waar ze manager werd van het Systems Engineering-team.

De allerjongsten kunnen Kelly zien als een rolmodel. Net als jullie werd zij als tiener geïnspireerd door sterrenkunde en ruimte-onderzoek, in haar geval de Mars Pathfinder-missie aan het einde van de jaren '90. Hierna besloot ze een studie te volgen gericht op de verkenning van Mars. Met haar doelgerichte technische master-opleiding, pakweg 5 jaren extra leren na je VWO, werkt zij nu al jaren in een omgeving waar ze als tiener van droomde.

Huiswerk

Deze keer hoef je alleen maar een paar leuke video's over Mars te bekijken. Deze lezing gaat niet specifiek over kolonisatie van Mars maar wel over het beginstadium daarvan: het verzamelen van bodemmonsters en daar van leren. Het is handig om dan iets meer te weten over wat onze toekomstplannen zijn.

Aanmelden

Hoe doe je mee? Dit online college is besloten en je moet geregistreerd zijn als lid. Alleen dan sturen we je informatie over hoe je kunt deelnemen. Deelname kost slechts € 5 en ouder(s), broers/zussen kunnen gewoon meekijken. De colleges worden opgenomen, als je dus onverhoopt niet kunt, en je hebt je toch aangemeld, dan kun je het later alsnog bekijken. Veel jongeren bekijken het later ook nog eens met hun ouders om het extra goed te kunnen snappen.

Het boorgat in een rots van Mars door Perseverance van 1 september 2021.