Natuurkunde

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Natuurkunde

21 april 2022 Educatie 0Video’s over natuurkunde

Hieronder vind je een verzameling van informatieve video’s (mini-documentaires) over natuurkunde, de basis van sterrenkunde. De video’s zijn niet van ons maar van diverse kanalen van Youtube die zich richten op het verspreiden van informatie over science en meer. Wij voorzagen ze van Nederlandse ondertitels voor je. Er zijn 2 hoofdonderwerpen: kwantummechanica en relativiteitstheorie, aangevuld met extra onderwerpen die hier aan gerelateerd zijn.
 1. Kwantummechanica voor dummies [21:59 min] (SCR)
  Deze video beschrijft in 20 minuten wat kwantummechanica is. Het is pure natuurkunde en het vormt samen met de relativiteitstheorie, de basis van sterrenkunde. Leer meer over de principes van kwantummechanica. Er worden o.a. begrippen behandeld zoals: waar atomen van zijn gemaakt, het standaardmodel van elementaire deeltjes, Higgs Field en Higgs Boson, Schrödinger’s “waarschijnlijkheidsgolf”, Schrödinger’s kat, kwantumverstrengeling en de incompatibiliteit van kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie. Klinkt moeilijk? Probeer het gewoon eens, en nog eens.. leren is vooral: herhalen.
  (Mei 2015, LondonCityGirl) 1. Wat is het onzekerheidsprincipe van Heisenberg? [6:19 min] (SCR)
  Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg zegt dat als we alles weten over waar een deeltje zich bevindt, we niets weten over zijn momentum. Omgekeerd, als we alles weten over zijn momentum, dan weten we niets over waar het deeltje zich bevindt. Met andere woorden, dit principe betekent dat we de positie en het momentum van een deeltje niet met absolute precisie of zekerheid kunnen meten.
  (Nov. 2020, ScienceABC) 1. Snaartheorie uitgelegd [12:51 min] (SCR-1)
  Is de snaartheorie de definitieve oplossing voor alle natuurkundige vragen of een overdreven doodlopende weg? De snaartheorie is zo elegant omdat het veel elementaire deeltjes beschrijft als verschillende manieren van vibratie van een (viool)snaar. Het zorgde voor opwinding en hype en promoveerde snel tot een mogelijke theorie van alles. Toch zijn er veel losse eindjes.
  (Mar. 2018, Kurzgesagt) 1. De relativiteitstheorie in het kort [7:50 min] (SCR)
  Een korte en krachtige uitleg over Einstein’s beroemde relativiteitstheorie. Echt een basis van waaruit je verder kunt gaan lezen, met o.a. de klassieke relativiteit, tijdsdilatatie, lengtecontractie en tijdreizen. Allemaal in een notedop.
  (Nov. 2014, LondonCityGirl)Let wel dat de video’s en ondertitels door anderen gemaakt zijn, niet door Sterrenkundeclub Radboud, en alle rechten zijn voorbehouden aan de bewuste videomakers.

(SCR) Wij hebben de video’s met deze code zelf vertaald en gesynchroniseerd naar het Nederlands.
(SCR-1) Wij hebben de ondertitels van deze video’s geredigeerd en opnieuw gesynchroniseerd in het Nederlands.