Food for Mars & Moon

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Food for Mars & Moon

9 mei 2021 Publiciteit 0


Wat is het?

Hoe kun je een verse salade kweken in een ruimtestation op Mars of de maan? En wat doe je met de plantenresten en de poep? Moeten er wormen bacteriën, schimmels en hommels mee om de grond te verbeteren en planten te bevruchten? In Wageningen wordt door ‘ruimtelandbouwers’ onderzoek gedaan naar plantengroei op de maan en Mars in het project Food for Mars and moon.



Marsgroenten zijn eetbaar

Onderzoekers van Wageningen University en Research (WUR), die bezig zijn met het kweken van planten op Mars- en maanbodemsimulanten, hebben een paar van hun gekweekte groenten getest op de aanwezigheid van zware metalen. Zware metalen, zoals lood, cadmium en koper, komen voor in zowel Mars- als maanbodem en in vergelijkbare hoeveelheden in onze simulanten. Als die metalen in de groenten terecht komen dan kunnen deze oneetbaar zijn voor mensen. Voor vier groenten, radijzen, erwten, rogge en tomaten, zijn analyses uitgevoerd en ‘het ziet er goed uit’, aldus ecoloog Wieger Wamelink, ‘we kunnen ze gaan proeven en ik ben heel benieuwd hoe ze smaken. Helaas kunnen we nog niet alle tien de groenten testen, daarom zijn we bezig met crowdfunden, zo kan iedereen een bijdrage leveren aan het onderzoek.’ Over dit crowdfunden vertellen we verderop meer.

Wieger Wamelink

Dr. Ir. Wieger Wamelink is senior ecoloog en exobioloog binnen de afdeling Biodiversiteit en Beleid van Wageningen Universiteit & Research (WUR). Hij is exobioloog en noemt zichzelf gekscherend ook wel een ‘space farmer’ of een ‘ruimteboer’. 

Eén van zijn projecten heet ‘Food for Mars and Moon’ en gaat over de vraag of we planten kunnen kweken op Mars en de maan. Binnen dit project onderzoekt hij of het mogelijk is om gewassen te telen op Mars en in maanbodemsimulanten geleverd door NASA.

Wamelink heeft meer dan 20 jaar ervaring in experimentele ecologie na zijn afstuderen als plantenveredelaar, met als specialiteit plantenfysiologie. Hij is (co-)auteur van meer dan 150 wetenschappelijke publicaties, verscheen in diverse tv- en radioprogramma’s en publiceerde in talloze kranten en andere media.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding of ook wel ‘publieksfinanciering’ genoemd, is een relatief nieuwe manier om een project of onderneming te financieren. Ondernemers of instellingen gaan in de meeste gevallen naar een bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële tussenpersonen, maar zorgt voor direct contact tussen particulieren, investeerders en de ondernemers of instellingen zelf.

WUR kan onze hulp gebruiken

Wieger Wamelink heeft in zijn lezing voor Sterrenkundeclub Radboud van 8 mei 2021 een zeer kundig en vooral gepassioneerd verhaal neergelegd over zijn werk. En de aanwezige kijkers en luisteraars stelden heel veel vragen.

Het pionieren met nagemaakte Marsbodem maakt financiering volgens reguliere wegen lastig. Daarom doet men dat via crowdfunding zodat iedereen kan bijdragen aan het grootste avontuur van de 21ste eeuw: mensen naar Mars sturen. Graag vragen we dan ook jullie aandacht voor hun crowdfundingsactie via de knop hieronder.





Charlotte Pouwels

Een van de bijzondere troeven in het project is Charlotte Pouwels. Deze jongedame was ooit, net zoals jullie en het grootste deel van onze leden, ook een tiener in het voortgezet onderwijs.

Zij werd begeesterd door het vak natuurkunde en haar vader introduceerde de sciencefictionserie Star Trek bij haar waardoor ze gefascineerd raakte door de ruimtevaart en ontdekkingsreizen.

En Charlotte wil nu zelf naar Mars !!

Na haar bachelor natuurkunde studeert Charlotte momenteel voor haar master Space Sciences en werkt ze als test engineer voor Airbus DS. Eind 2019 startte ze als ‘analoog astronaut’ bij de missie EuroMoonMars van HI-SEAS op Hawaii. In 2013 was ene dr. Angelo Vermeulen crew commander van de eerste missie van HI-SEAS en in februari 2019 vertelde hij bij Sterrenkundeclub Radboud over zijn ervaringen met deze missie.

De transdisciplinaire en internationaal bekende Angelo Vermeulen is grafisch artiest, bioloog, onderzoeker naar ruimtesystemen en professioneel spreker. En met hem vallen alle stukjes van de puzzel op hun plaats en lijkt een hele interessante cirkel rond te zijn: via Vermeulen, HI-SEAS, Charlotte Pouwels en Wieger Wamelink gaan we naar Mars.

Bekijk hieronder twee video’s van Charlotte; eentje over het project Food for Mars & Moon, en een andere die ze speciaal voor het voortgezet onderwijs maakte en waarin ze uitlegt wat ze zo leuk vindt in de ruimtevaart. Als je inspiratie zoekt, bekijk dan zeker de tweede video!!





Lezingen over Mars

Sterrenkundeclub Radboud heeft in de vier jaren van haar bestaan al veel aandacht aan Mars besteed. In 2019 hadden we een drieklapper; drie lezingen achter elkaar over Mars:

  1. Arno Wielders in januari 2019 over zijn project Mars One, die een nederzetting op Mars willen realiseren
  2. Angelo Vermeulen (februari 2019), en
  3. dr. Emma Versteegh in maart 2019 over astrobiologie van Mars en haar werk voor NASA JPL
  4. Tot slot vertelde in november 2019 dr. Tjalling de Haas over vloeibaar water op Mars, en over de geologie van Mars, vergeleken met die van onze planeet.

Het onderwerp van zaterdag 8 mei 2021 van Wieger Wamelink paste dan ook perfect in dit rijtje. En de kans is bijna 100% dat we in het volgende seizoen weer aandacht aan Mars gaan besteden!

De video’s

Terug naar Food for Mars & moon. Er is een serie van 7 video’s verschenen over het project waarin Wieger uitlegt hoe de praktische kant van het project werkt. Bekijk deze video’s en vraag in je omgeving vriendelijk naar support voor hun crowdfundingsactie. Het project is met elke bijdrage al tevreden en er zijn veel commerciele organisaties die graag dergelijke projecten willen steunen. Vraag ernaar bij je ouders of andere familieleden.



  1. Introductie

  1. Zaaien

  1. Tussentijds meten

  1. Oogsten van blad

  1. Oogsten van wortels

  1. Drogen en wegen

  1. Berekenen in Excel