Groenten en kippen op Mars

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Groenten en kippen op Mars

Colleges 0

Weer een college over Mars

Op zaterdag 8 mei 2021 (13:30 - 15:30 uur) komt dr. ir. Wieger Wamelink van Wageningen Universiteit vertellen over groenten en kippen op Mars.

Over wat? Groenten, kippen en een Mars?

Nee, maar wel bijna goed. Het gaat over het verbouwen van groenten op de planeet Mars en het houden van kippen aldaar. En hoe we die daar krijgen en wat we er dan mee moeten doen. In het eerste deel van de lezing gaat het over de experimenten van een aantal jaren geleden die draaiden om het kweken van planten op Mars. Het tweede deel gaat over wat er vervolgens met die resultaten gebeurde, wat de stand van zaken anno 2021 is en uiteraard wat daarna gaat gebeuren. Hoe kan de mens een duurzaam agrarisch ecosysteem op Mars creëren? Iets wat op aarde overigens ook interessant is.

Over Wieger Wamelink

Dr. Ir. Wieger Wamelink is senior ecoloog en exobioloog binnen de afdeling Biodiversiteit en Beleid van Wageningen Universiteit & Research (WUR). Hij is exobioloog en noemt zichzelf gekscherend ook wel een 'space farmer' of een 'ruimteboer'. 

Eén van zijn projecten heet 'Food for Mars and Moon' en gaat over de vraag of we planten kunnen kweken op Mars en de maan. Binnen dit project onderzoekt hij of het mogelijk is om gewassen te telen op Mars en in maanbodemsimulanten geleverd door NASA.

Wamelink heeft meer dan 20 jaar ervaring in experimentele ecologie na zijn afstuderen als plantenveredelaar, met als specialiteit plantenfysiologie. Hij is (co-)auteur van meer dan 150 wetenschappelijke publicaties, verscheen in diverse tv- en radioprogramma's en publiceerde in talloze kranten en andere media.

Mars is in het nieuws

Mars is dit jaar nogal nadrukkelijk in het nieuws. NASA heeft er sinds februari (2021) het rijdende robotje Perseverance rondrijden en onlangs (april 2021) vloog de Marshelikopter Ingenuity op Mars rond. Ook de Chinese National Space Administration (CNSA) zweeft met de missie TianWen-1 sinds februari (2021) in een baan om Mars. Men gaat o.a. onderzoek doen naar bewijs van leven op Mars en naar de atmosfeer van Mars, en in het bijzonder de ionosfeer. Tot slot zijn ook de Verenigde Arabische Emiraten vertegenwoordigd met hun sonde Al-Amal, die ook de atmosfeer gaat onderzoeken. Heel druk, dus.

Voedsel op Mars

Als we naar Mars gaan en weer naar de maan, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk voor een langere periode of zelfs voor altijd zijn. Een van de benodigdheden voor zo'n kolonie is de voorziening van voldoende en gezond voedsel. En een van de mogelijkheden is dan om daar je eigen voedsel te verbouwen met de aanwezige aarde en water (ijs).

Sinds 2013 experimenteert Wieger en zijn team met de bodems en verschillende gewassen, waaronder tomaat, aardappel, sperziebonen, erwten en rucola. Ze waren in staat om gewassen te verbouwen op zowel de Mars- als de maanbodemsimulant. De groenten en fruit bleken veilig te zijn om te eten en er werden geen gevaarlijke stoffen gevonden.

Een onderdeel van het project is het hergebruik van urine voor de grond waarin de plantjes groeien. Wamelink zegt hierover: "Ons onderzoek wordt een van de belangrijkste stappen naar een zelfvoorzienende nederzetting van mensen op Mars, het recyclen van urine. Zonder dit is een nederzetting op Mars niet mogelijk.''

Aanmelden

Dit online college is besloten en je moet geregistreerd zijn als lid. Alleen dan sturen we je informatie over hoe je kunt deelnemen. Deelname kost slechts € 5 en ouder(s), broers/zussen kunnen gewoon meekijken. De colleges worden opgenomen, als je dus onverhoopt niet kunt, en je hebt je toch aangemeld, dan kun je het later alsnog bekijken.