College 4: Is er vloeibaar water op Mars?

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 4: Is er vloeibaar water op Mars?

7 november 2019 Colleges 0

Vierde college

Dr. Tjalling de Haas is universitair docent in Natural Hazards en Geomorphology bij de Universiteit Utrecht. In goed Nederlands is hij een planetair geomorfoloog. Mooie woorden die simpel gezegd aangeven dat hij onderzoekt hoe landschappen op planeten als Aarde en Mars gevormd worden. En moeilijk gezegd richt zijn onderzoek zich op de volledige sedimentbron-tot-zinkketen, van verwering in de bodem tot puinstromen, rivieren en estuaria op Aarde en Mars.

Duizelt het nu een beetje, maar wil je wel het naadje van de kous weten over de planeet die, buiten de Aarde, het meest is bestudeerd en waarvan het klimaat het meest op dat van de Aarde lijkt? Kom dan naar zijn hoorcollege op 23 november!

Is er vloeibaar water op Mars?

Of er vloeibaar water is op Mars is een fascinerende vraag die wetenschappers al lang bezighoudt. De fysische geografie blijkt cruciaal om het mysterie van water op de rode planeet te kunnen ontrafelen. Mars is momenteel het grootste deel van het jaar onder het vriespunt en kurkdroog. Toch zijn er op het oppervlak van Mars, net als op Aarde, landvormen te herkennen die gevormd kunnen worden door stromend vloeibaar water, zoals rivierdalen, delta’s en puinwaaiers. Het merendeel van deze landvormen is miljarden jaren oud, maar sommige puinwaaiers zijn momenteel nog steeds actief.

Maar is dit wel resultaat van vloeibaar water?

Tjalling de Haas reconstrueert voor jullie het klimaat op Mars voor meerdere tijdsperioden door verschillende landvormen in detail te bestuderen. Hij laat zien hoe de aardwetenschappen worden gebruikt om de geschiedenis van Mars te ontrafelen. Hij neemt jullie mee op een tijdreis op Mars.

Over Dr. Tjalling de Haas

Tjalling de Haas behaalde zijn PhD (de titel Dr.) in Utrecht en was PostDoc-onderzoeker in Utrecht en bij de Durham University (UK). Binnen de faculteit Geoscience werkt hij nu als assistant professor. In 2016 kreeg hij een eervolle vermelding in het kader van de Christiaan Huygensprijs: “Door kennis uit de geologie toe te passen op onderzoek naar de planeet Mars zijn inzichten ontstaan die relevant zijn voor de gehele astronomie.”

Verder is hij voorzitter van de internationale werkgroep Planetary Geomorphology en ontving hij in 2018 een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor een vierjarig onderzoek naar puinstromen. De Haas is projectleider van dit internationale team.

Aanmelding

We beginnen om 13:30 uur en vanaf 13:00 uur ben je welkom voor de registratie. De entree is € 5 voor iedereen; jongeren, ouders en andere gasten. Iedereen krijgt in de pauze een snackje. Als je nog geen lid bent, en nu al weet dat je vaker wilt komen, meld je dan aan via deze website. Alleen dan heb je recht op een certificaat dat in het laatste college wordt uitgereikt. Gasten zijn uiteraard ook welkom zonder aanmelding vooraf. Leden die voor het eerst komen krijgen een mooie geborduurde NASA-patch.

Bekijk ook alle andere colleges van dit seizoen. Binnenkort komt er meer nieuws over de overige 6 colleges in 2020.

Het centrale gedeelte van Osuga Valles op Mars, met een totale lengte van 164 km. Op sommige plaatsen is het 20 km breed met een diepte van 900 m.  Foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO