College 8: Dubbelsterren

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 8: Dubbelsterren

30 maart 2019 Colleges 0

Prof. Dr. Frank Verbunt

Op zaterdag 13 april is prof. dr. Frank Verbunt weer te gast. In december 2018 gaf hij een vlammend betoog over de evolutie van sterren. De lezing van 13 april is een vervolg daarop en gaat over dubbelsterren. Ook deze lezing gaat over de elementaire basis van sterrenkunde en het niveau is hoog.

In deze lezing bespreekt Verbunt dubbelsterren waarin gas van de ene ster naar de andere stroomt. Daardoor gebeuren er allerlei dingen die bij enkele sterren niet mogelijk zijn. Voorbeelden zijn kernfusie aan het oppervlak van een ster, grote uitstroom van materie in straalstromen, en het verdwijnen van een ster in de andere, en bijzondere supernovae, dw.z. ontploffende witte dwergsterren. Een vergelijking met de waarnemingen van bijzondere dubbelsterren met onze ideeën over deze processen laat zien dat we veel geleerd hebben, bijvoorbeeld over de algemene relativiteitstheorie, maar da er ook nog veel onduidelijk is.

Hoge-energie astrofysica

Prof. dr. Frank Verbunt is hoogleraar hoge-energie astrofysica binnen de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit. Hij heeft gewerkt in Cambridge (Engeland), voor het Max Planck Instituut (Duitsland) en Universiteit Utrecht. Ook heeft hij een boek gepubliceerd 'Het Leven Van Sterren' (2010), protosolaire nevel tot zwarte dwerg of zwart gat, dat is gericht op VWO’ers met Wiskunde.

Het onderzoek van Verbunt omhelst onder andere neutronensterren, dubbelsterren, bronnen van röntgenstraling en sterhopen. Hij werkt verder nauw samen met onderzoekers van SRON te Utrecht.

Zorg dat je bij deze lezing aanwezig bent en kom meer te weten over de basis van sterrenkunde. Meld je aan als lid via de website of kom gewoon kijken als je je al eerder hebt aangemeld.

En elke jongere, die zich heeft geregistreerd en op 13 april voor de eerste keer komt, krijgt een originele geborduurde NASA-patch. We starten om 13:30 en eindigen tegen 15:30 uur. Halverwege is een pauze en de entree is € 5 voor iedereen die de lezing wil bijwonen.

NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)