College 9: EHT en Space Elevators

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 9: EHT en Space Elevators

1 mei 2019 Colleges 0

Laatste college!

Op zaterdag 25 mei is er het laatste college van dit seizoen. En let op: we starten ditmaal om 13:00 uur in plaats van 13:30. We hebben 2 actuele onderwerpen waar we jullie mee willen boeien.

  1. Daniël Kok vertelt over Space Elevators (ruimteliften);
  2. Thomas Bronzwaer vertelt over al het nieuws vanuit het project Event Horizon Telescope.

Space Elevators

Daniël Kok is masterstudent Sterrenkunde op de Radboud Universiteit en hij komt vertellen over space elevators, in goed Nederlands: ruimteliften. Het lanceren van materiaal de ruimte in kostte vroeger rond de zeventienduizend dollar per kilo en anno 2019 nog steeds pakweg vijfduizend dollar. Kunnen we dit goedkoper maken, zodat we in de toekomst onze vakantie in een ruimtestation kunnen doorbrengen?

In zijn lezing vertelt hij over het concept van een space elevator: een enorme lift die materiaal ver van de aarde kan brengen en vanaf daar met een raket verder de ruimte in kan worden gestuurd. Daniël vertelt hoe dit idee een stuk minder science-fiction lijkt dan je denkt!

Event Horizon Telescope en Messier 87

In april hebben jullie vast het mega-nieuws gezien over het eerste beeld dat er van een zwart gat gemaakt is. Het was nogal in het nieuws!

Thomas Bronzwaer is mede-oprichter van Sterrenkundeclub Radboud en hij werkt binnen het team BlackHoleCam van de Radboud Universiteit aan zijn promotie. Zijn onderzoek is gericht op gepolariseerde stralingsoverdracht rondom zwarte gaten en hij zit in het hart van het 14-koppige team dat met de Event Horizon Telescope een afbeelding maakte van het zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87 in het sterrenbeeld Virgo. In de dagen/week na die publicatie was hij ontzettend druk met het verwerken van alle informatie en het geven van lezingen in het land. Op 25 mei komt hij jullie uitgebreid vertellen over al het nieuws en de ins en outs van het onderzoek en de resultaten. Hij meldde ook dat hij veel nieuwe informatie heeft en er voor jullie iets spectaculairs van gaat maken. Willen jullie dat zien?

Er zijn overigens veel (nieuwe) leden die vorig jaar mei niet bij de eerste introductie van dit onderwerp zijn geweest. Thomas start dan ook met een hele korte samenvatting van de historie van het project. Voor de leden van het eerste uur is dit een mooie herhaling.

Aanmelding en meer

Tijdens dit laatste college gaan we, naast 2 bijzondere lezingen, nog meer fijne dingen doen. Even een paar dingen op een rijtje:

  1. De entree is € 5 voor iedereen, jongeren, ouders en andere gasten. Iedereen krijgt in de pauze een snackje.
  2. Iedereen die dit seizoen (inclusief 25 mei) 2 keer of vaker is geweest krijgt op 25 mei een certificaat.
  3. We starten om 13:00 uur met een toets over algemene kennis van sterrenkunde en zaken die dit jaar zijn besproken. Zorg dat je op tijd komt.
  4. Je krijgt een paar leuke, unieke kadootjes, collector's items, zoals we die wel vaker geven.

 We willen graag weten wie er komen, zodat we de certificaten kunnen voorbereiden en afdrukken. Als je wilt komen, vul dan onderstaand formulier in en stuur het op. Als je niet kunt komen dan kun je volgend seizoen je certificaat nog claimen. Stuur tegen die tijd dan vooraf een email zodat we het kunnen voorbereiden. Helaas kunnen we de certificaten niet aan iedereen per post opsturen. 

Aanmeldformulier

Velden met een * zijn verplicht.

We hebben wel presentielijsten, maar als je zelf aangeeft waar je bij aanwezig was, dan controleren we het snel even. Scheelt ons weer tijd 🙂