College 1: Sterrenkunde; opleiding, onderzoek & informatica!

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 1: Sterrenkunde; opleiding, onderzoek & informatica!

7 augustus 2019 Colleges 0

Eerste college

Op zaterdag 31 augustus 2019 is het weer zover. We starten het nieuwe seizoen met een hoorcollege door Thomas Bronzwaer. Het onderwerp is Sterrenkunde; opleiding, onderzoek & informatica! We spelen met dit onderwerp in op jullie vragen over hoe je sterrenkundige kunt worden en welk werk je dan kunt gaan doen. Je krijgt een echt kijkje in de keuken van wetenschappelijk onderzoek!

Het college bestaat uit twee delen:.

  1. Opleiding & onderzoek en de carrièremogelijkheden voor een sterrenkundige;
  2. Wat is de rol van informatica en computers in sterrenkundig onderzoek?

Thomas Bronzwaer

Voor de vaste bezoekers behoeft Thomas Bronzwaer geen introductie meer. Hij is mede-oprichter van Sterrenkundeclub Radboud en hij werkt binnen het team BlackHoleCam van de Radboud Universiteit aan zijn (PhD-)promotie. Zijn onderzoek is gericht op gepolariseerde stralingsoverdracht rondom zwarte gaten en hij zit in het hart van het team dat eerder dit jaar met de Event Horizon Telescope een afbeelding maakte van het zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87.

Zijn interdisciplinaire achtergrond - hij is master in astronomie en bachelor in informatica en ruimtevaarttechniek - is uitermate geschikt voor zijn huidige werk: de ontwikkeling van wetenschappelijke software en simulaties.

Opleiding & onderzoek en carrièremogelijkheden

Wat doet een PhD sterrenkunde nu eigenlijk? Welke opties zijn er na je middelbare school, bachelor, en master diplomas? Welke vakken kun je het beste volgen, en wanneer kun je een stage of onderzoeksplek vinden? Hoe werkt wetenschappelijk onderzoek, wat doe je van dag tot dag, en welke vakgebieden en carrièremogelijkheden zijn er? In het eerste deel van dit college gaat Thomas vanuit zijn ervaring uitgebreid in op deze vragen. Natuurlijk kun je ook zelf je eigen vragen stellen.

De rol van informatica en computers

In deel 2 bespreken we de vraag wat de rol van informatica is in natuurkundig en sterrenkundig onderzoek? Big data, simulaties, robotische observaties - hoe werken deze dingen? Waarom gaan zoveel sterrenkundigen in de IT werken? In dit deel kijken we naar voorbeelden van wetenschappelijke berekeningen - voorbeelden waar je ook thuis mee kunt spelen op de computer!

Als de tijd het toelaat laat hij een live visualisatie zien waarmee je zelf rond een zwart gat kunt vliegen.

Aanmelding

Je hoeft je niet vooraf aan te melden. We beginnen om 13:30 uur en vanaf 13:00 uur ben je welkom voor de registratie. De entree is € 5 voor iedereen, jongeren, ouders en andere gasten. Iedereen krijgt in de pauze een snackje.

Als je nog op vakantie bent of gaat: geniet ervan! En tot zaterdag 31 augustus!

Bekijk trouwens alle geplande colleges van dit nieuwe seizoen.