College 8: Update zwarte gaten en Next Gen telescopen!

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 8: Update zwarte gaten en Next Gen telescopen!

10 mei 2018 Colleges 0

 

Update over het EHT-project en Next Gen Telescopes

Voor het laatste college van dit seizoen op zaterdag 26 mei staan er twee onderwerpen op de agenda.

LET OP: We beginnen op 26 mei al om 13:00 uur in plaats van 13:30 uur. Dit komt omdat we de eindtijd van 15:30 willen blijven handhaven (het gebouw gaat om 16:00 uur dicht). Je bent dus al vanaf 12:30 uur welkom voor aanmelding.

  1. Thomas geeft in het eerste deel een update over het Event Horizon Telescope-project, waar hij en het BlackHoleCam-team nauw bij betrokken zijn. EHT poogt om voor het eerst een zwart gat te fotograferen.
    Waar zijn we nu? Wat hebben we al gezien? Wat zeggen onze resultaten tot nu toe? 
    Thomas bespreekt welk theoretisch onderzoek er momenteel wordt gedaan, en hij laat de nieuwste simulaties van zwarte gaten zien. Hier zit een schandalig mooie simulatie van een zwart gat bij die nog maar een paar ingewijden hebben gezien!! En na 26 mei horen jullie daar ook bij!!
      
  2. In deel 2 bespreekt Thomas The Next Gen Telescopes: James Webb, E-ELT, LISA en EHT. In 2020 wordt eindelijk de James Webb Space Telescope gelanceerd. Daarna wordt in 2024 de European Extremely Large Telescope operationeel. En in 2034 wordt de Laser Interferometer Space Antenna (LISA) missie gelanceerd. Wat verwachten we te gaan zien met deze supergeavanceerde nieuwe telescopen? Hoe werken ze eigenlijk? En hoe verschillen ze van hun voorgangers, zoals de Hubble telescoop? In deze sessie zullen we uitgebreid gaan kijken naar zowel de techniek achter deze spectaculaire apparaten als de nieuwe wetenschap die mogelijk gemaakt zal worden.

De eerste presentatie begint om 13:00 uur en de tweede om 14:00 uur. Nadat jullie je vragen hebben gesteld gaan we tegen 15:00 uur de certificaten uitreiken aan iedereen die meer dan twee keer aanwezig is geweest.

Omdat inmiddels ruim 80 jongeren zich hebben aangemeld en er telkens tussen de 30 en 40 aanwezig zijn, hebben we besloten niet voor iedereen een certificaat af te drukken en af te wachten of men gaat komen. Deze keer willen we graag dat je je vooraf aanmeldt, zodat we ook dit college nog kunnen vermelden op het certificaat.

Kun je niet komen en wil je er toch eentje? Neem dan contact op zodat we het certificaat voor volgend seizoen klaar hebben liggen. Helaas hebben we niet het budget om alles per post (envelop en postzegel) op te sturen. Meld je via deze link aan voor het certificaat!

Voor alle aanwezigen hebben we een paar leuke goodies en, voor degenen die aan de voorwaarde voldoen, het USB-astronautje. En misschien komen ook de knijpballetjes weer terug.

James Webb telescope, bron; ESA