Programma 2018-2019

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Programma 2018-2019

14 september 2018 Colleges 0

 

Het nieuwe programma 2018-2019 is bekend.

We zijn blij dat het programma voor weer 8 zaterdagen nu definitief is. Het ziet er als volgt uit:

  1. Zaterdag 20 oktober - Thomas Bronzwaer met "Waarom kunnen we niet sneller dan het licht?" [LEES MEER]
  2. Zaterdag 10 november - Prof. dr. Frank Verbunt over de evolutie (geboorte, leven en einde) van sterren.
  3. Zaterdag 1 december - Dr. Mark Klein Wolt over zijn missie naar de achterkant van de maan, het onderzoek naar het ontstaan van het heelal en de samenwerking met China.
  4. Zaterdag 12 januari 2019 - Arno Wielders M.Sc. over de missie van zijn Mars One-project om een nederzetting op Mars te realiseren.
  5. Zaterdag 9 februari 2019 - Dr. Angelo Vermeulen over interstellair reizen en zijn unieke werk voor NASA als bemanningscommandant van HI-SEAS.
  6. Zaterdag 2 maart 2019 - Dr. Emma Versteegh over astrobiologie en haar onderzoek naar diepzee-ecosystemen voor NASA JPL als analoog voor potentieel leven op Jupiter's maan Europa.
  7. Zaterdag 13 april 2019 - Prof. dr. Frank Verbunt over systemen van twee sterren die als gevolg van de zwaartekracht om elkaar heen draaien.
  8. Zaterdag 11 mei 2019 - Afsluiting door Thomas en anderen - onderwerpen nog niet bekend maar het wordt weer zoals de laatste bijeenkomst in mei van dit jaar.

Variatie in theorie en praktijk

Het programma is zeer gevarieerd. Professor Verbunt komt tweemaal een heel boeiend verhaal vertellen. Eenmaal over het ontstaan, leven en einde van sterren en vast ook over het imploderen van heeele grote sterren tot een: zwart gat. Maar hij komt op de een na laatste bijeenkomst nog meer vertellen over dubbele of zelfs meervoudige sterren die fijn om elkaar heen draaien. Heel veel theorie over pure en letterlijke sterrenkunde dus.

Met trots melden we ook onze eerste vrouwelijke spreker Dr. Emma Versteegh. Zij heeft anderhalf jaar voor NASA JPL gewerkt, en er zijn niet veel Nederlanders of Europeanen die dat kunnen zeggen. Haar onderzoek ligt in het gebied van astrobiologie en diende als voorbereiding op een missie van NASA naar Jupiter's ice moon Europa, die ergens tussen 2020 en 2030 gaat plaatsvinden.

Astrobiologie heeft te maken met het ontstaan en ontwikkelen van leven in het universum en in ons eigen zonnestelsel. Ook Arno Wielders past heel perfect in dit thema. Hij is mede-oprichter van Mars One en Mars Society en hij werkt bij ESTEC/ESA. Hij komt vertellen over Mars One dat een permanente nederzetting door mensen op Mars wil realiseren. 

Angelo Vermeulen is een wat andere spreker dan de rest. Hij is gepromoveerd in Biologie en Systems Engineering en vooral multidisciplinair bezig. Hij is directeur van SEAD dat zich richt op de ontwikkeling van habitats in de ruimte en in 2012 werd hij als enige European uitgekozen om als commandant 4 maanden te worden afgezonderd op Hawaï binnen het HI-SEAS Marssimulatie-project. Ook dit onderwerp past perfect in het thema. Angelo komt vertellen over zijn ideeen over interstellair reizen en zijn werk voor SEAD en HI-SEAS. Dit wordt anders dan anders.

Dr. Mark Klein Wolt is o.a. directeur bij het Radboud Radio Lab en projectleider van de eerste Nederlandse maanmissie ooit. Niet OP de maan maar in een baan BOVEN de maan aan de achterkant. In mei werd 'zijn' kleine radiosatelliet met een Chinese missie meegestuurd en gaat signalen opvangen van het ontstaan van het heelal.

Thomas Bronzwaer neemt de eerste en laatste lezing voor zijn rekening. Er is volop nieuws over zijn werkgebied van zwarte gaten en de geheimzinnige broers: wormgaten. 

O ja, over het thema Mars: houd de volwassen nieuwe serie The First van NetFlix (september 2018) in de gaten. Gaat over de leden van een groep astronauten tijdens de eerste bemande ruimtevlucht naar Mars. De amerikaanse acteur en filmmaker Sean Penn speelt een van de hoofdrollen. Ook zeer interessant is de serie Mars 2016 (van NatGeo). Het is de verfilming van een boek en van het plan van Elon Musk en SpaceX om in 2033 een bemande missie naar Mars te houden. Ze bootsen de rode grond van Mars hier mooi na in de woestijn van Marokko. Eind van dit jaar schijnt er een tweede seizoen te komen !!