Interferometrie in de Radio-Astronomie: onze trukendoos

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Interferometrie in de Radio-Astronomie: onze trukendoos

21 oktober 2022 Colleges 0

College #2

Radio-interferometrie

Ai, weer zo'n moeilijk woord! Op zaterdag 12 november komt dr. ir. Christiaan Brinkerink je vertellen over dit moeilijk woord en zijn werk voor Radboud Radio Lab. Hij is daar al pakweg 6 jaren ingenieur instrumentatiesystemen en doet onderzoek, ontwikkelt instrumenten en meer. Wil je de sterrenkunde (later) vanuit een technische hoek en met meetinstrumenten benaderen? Dat kan, kom maar kijken en luisteren op 12 november!

Het hoorcollege start om 13:30 uur en duurt tot pakweg 15:30 uur. Je bent welkom in het Huygensgebouw vanaf 13:00 uur. Bekijk de routebeschrijving of kijk realtime mee met de online stream. Er zijn 2 blokken van 45 minuten met een aanvullend vragenrondje en halverwege een korte pauze.

De lezing

Radiogolven hebben een veel langere golflengte dan zichtbaar licht, en de doorsnee radiotelescoop kan dan ook veel minder scherp 'zien' dan een optische telescoop. Toch kunnen we afbeeldingen in radio maken die vele malen hogere resoluties bereiken dan mogelijk is met optische systemen. Hoe kan dat?

In dit hoorcollege leidt Christiaan je rond door de technieken die worden gebruikt in de radio-interferometrie: de slimme truc waarbij radiogolven op verschillende plekken worden gemeten en gecombineerd tot scherpe afbeeldingen. Hij vertelt welke keuzes er nodig waren om deze truc te gebruiken voor de Event Horizon Telescope (EHT), en hoe we deze techniek op een andere manier hopen te gebruiken voor onze geplande telescoop op de maan, de Astrophysical Lunar Observatory (ALO). Dit astrofysisch maanobservatorium wil vanaf de andere kant van de maan de hele hemel in beeld brengen op een manier die niet mogelijk is voor radioastronomie op de grond. Er is zelfs kans dat Christiaan jullie een prototype laat zien van zo'n meetapparaat.

Over Christiaan Brinkerink

Christiaan behaalde aan de TU Delft zijn master(-ingenieurs)diploma in Lucht- en ruimtevaarttechniek, daarna een master in Astronomie aan de Radboud Universiteit, waar hij vervolgens ook promoveerde en zijn doctoraat behaalde in Astronomie en astrofysica. Hier verdedigde hij met succes zijn proefschrift 'Patterns in space and time: investigating the structure and variability of Sagittarius A* with radio interferometry'.

Een aantal jaren geleden werkte Christiaan mee aan het Netherlands-China Low-Frequency Explorer - NCLE. Een project waarbij drie 5 meter lange radio-antennes zijn gemonteerd op de Chinese Chang'e 4-satelliet, die sinds 2018 in een baan om de maan cirkelt. In maart 2019 hield hij voor ons al een lezing over dit onderwerp.

Hij bleek direct al een van de favoriete sprekers van dat seizoen te zijn. En dus was hij in februari 2020 voor de tweede keer te gast met een college over 'wormgaten, tijdreizen & Einstein' en de derde keer was in oktober van datzelfde jaar, toen hij sprak over 'Draaien we met ons allen om een zwart gat?'

Zwart gat?

Ja, Christiaan was namelijk ook onderzoeker in het team BlackHoleCam van prof. dr. Heino Falcke, dat in 2019 het welbekende eerste beeld van een zwart gat publiceerde. Als een van de leden van het internationale The Event Horizon Telescope Collaboration won hij voor deze publicatie de 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics.

Hoe kijk je mee?

Met ingang van dit seizoen zijn de hoorcolleges gratis. Als je lid bent dan krijg je telkens voor een lezing een aankondiging. Je kunt dan naar ons mooie auditorium komen in het Huygensgebouw in Nijmegen of je kijkt vanuit thuis online mee via de live stream.

Je hoeft je dus niet meer vooraf aan te melden, zorg alleen dat je je inschrijft als lid en dan krijg je vanzelf de link of je komt in Nijmegen kijken en maakt kennis met andere jongeren of geïnteresseerden. Zorg ook dat je ons e-mailadres info@sterrenkundeclubradboud.nl in de white list van je e-mailprogramma zet.

Achterkant van de maan, credits: NASA's Scientific Visualization Studio