Draaien we met ons allen om een zwart gat?

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Draaien we met ons allen om een zwart gat?

6 oktober 2020 Colleges 0

Zwarte gaten

In het tweede (online) college van ons vierde seizoen vertelt drs. ir. Christiaan Brinkerink over de grote raadsels van zwarte gaten. Zo legt hij uit of we met ons allen om een zwart gat draaien, hoe idioot groot zwarte gaten kunnen zijn en of ze echt alles opslokken. Oeps, zijn wij eigenlijk nog veilig?

Hij weet ook wat stellaire zwarte gaten zijn, waar je ze kunt vinden en hoe ze zijn ontstaan. Verder vertelt hij over de vervorming van ruimte en tijd en laat jullie dat zelfs live zien.

We starten om 13:30 uur en uiterlijk 15:30 uur sluiten we af.

Over Christiaan Brinkerink

Christiaan Brinkerink heeft een dubbele masteropleiding; hij is sterrenkundige (Radboud Universiteit) en ingenieur in lucht- en ruimtevaarttechniek (TU Delft). Momenteel is hij promovendus en werkt als instrumentation system engineer bij het Radboud RadioLab (RRL). Het NCLE-projectteam, waar hij deel van uitmaakt, zorgde er in 2019 voor dat een Nederlandse radio-antenne kon meeliften op de Chinese Queqiao relaysatelliet naar een positie achter de maan.

Christiaan was ook onderzoeker in het team BlackHoleCam van prof. dr. Heino Falcke, dat in 2019 de eerste beeld van een zwart gat publiceerde. Als een van de leden van het internationale The Event Horizon Telescope Collaboration won Brinkerink voor deze publicatie de 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics.

Bachelorniveau

We proberen in elk college het bachelorniveau (universiteit) aan te raken. Voor de allerjongsten, die nog weinig van natuurkunde weten, noemen we natuurlijk wel de allerbelangrijkste basisbegrippen. Het moet tenslotte voor iedereen leuk en te begrijpen zijn.

Als je nou slim bent, en denkt dat je nog niet over een solide basis van kennis over sterrenkunde en natuurkunde beschikt, dan geven we je de tip om je voor te bereiden. Via bibliotheek, Youtube en andere bronnen kun je heel veel kennis opdoen. Tijdens het online college praten we je dan bij over de essentie van het onderwerp. En je kunt vragen stellen. Naderhand kun je verdergaan met het onderwerp en je er nog meer in verdiepen. Voor de jongeren die nog op een basisschool zitten: op een goede VWO-school kun je, met een HB-indicatie, verbredingsprojecten starten. Je kunt dan je interesse, in de onderwerpen die wij o.a. aandragen, verder uitbouwen.

Aanmelden

Ook voor dit online college moet je je hebben geregistreerd als lid. Omdat meerdere deelnemers minderjarig zijn is het een besloten lezing - eigenlijk zoals altijd. Als je bent geregistreerd dan sturen we je informatie hoe je € 5 kunt overmaken en daarna krijg je de link om in te loggen. Of je nu je ouder(s) of broer/zus mee laat kijken maakt niet uit.