College 5: Exoplaneten en de zoektocht naar een tweede Aarde

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 5: Exoplaneten en de zoektocht naar een tweede Aarde

Colleges 0

Exoplaneten en de zoektocht naar een tweede Aarde

51 Pegasi b, Proxima Centauri b, Trappist-1e. Zomaar wat namen van populaire exoplaneten. Op 10 februari 2018 wordt de lezing verzorgd door dr. Michiel Min. Hij is professioneel astronoom en afgestudeerd en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is hij hoofd van de wetenschapsgroep Exoplaneten bij het Nederlandse expertisecentrum voor wetenschappelijk ruimteonderzoek SRON. En dus de expert bij uitstek.

Samen met andere specialisten heeft Michiel Min veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over o.a. wolkenvorming en microfysica in planetaire atmosferen en de evolutie van planeet-vormende schijven rond jonge sterren. Zijn voornaamste onderzoeksfocus in de wetenschapsgroep is dan ook het begrijpen van atmosferen van exoplaneten en planeetvorming. Verder managet hij de Nederlandse bijdrage aan exoplaneetmissies van ESA.

Dr. Min komt ons vertellen of wij alleen zijn in het heelal en hoe wij zoeken naar een tweede Aarde. Hij weet precies hoe een exoplaneet bij een andere ster te herkennen is en waar een planeet aan moet voldoen om leefbaar te zijn.

Tot slot komt hij een tipje van de sluier oplichten over de missies van ESA in de zoektocht naar exoplaneten: PLATO en ARIEL (verwachte lancering in 2025) en de bijdrage van zijn team. Tegen die tijd zijn jullie overigens al lang zelf Natuur-/Sterrenkunde aan het studeren of net afgestudeerd. Kom je nu alvast verbazen over het mooie verhaal van Michiel Min.

We beginnen zoals altijd om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur met halverwege een pauze. Ben je nog geen lid? Meld je dan vrijbljvend aan via deze website. De entree is slechts € 5, liefst contant te betalen.