13 januari 2018 – 4e college

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

13 januari 2018 – 4e college

11 december 2017 Colleges 0

Het mysterie van donkere materie en donkere energie.

Wat is donkere materie en donkere energie? Het zijn theorieen dat pakweg 25% van het heelal bestaat uit donkere materie en pakweg 70% uit donkere energie. De rest – 5% – bestaat uit gewone/bekende materie: gas en sterren. Eigenlijk zijn het grote raadsels; op basis van schattingen van straling van sterrenstelsels moet er wel materie zijn die geen licht uitstraalt maar wel zwaartekracht uitoefent: onbekende deeltjes, donkere materie.

En dan donkere energie. Ook zoiets. Het heelal drijft steeds sneller uit elkaar terwijl je zelfs het tegengestelde zou verwachten op basis van de onderlinge zwaartekracht. Er moet dus wel een soort energie zijn die het heelal versneld uit elkaar drijft. Hoe zit dat?

Thomas komt ons op zaterdag 13 januari weer meer vertellen over deze geheimzinnige onderwerpen. Dit onderwerp stond op diverse van jullie lijstjes met interessante onderwerpen en nu is het dan zover. We houden ook de vragensessies met de Aarde-sponsballetjes er weer in. En een tip voor een goede vraag (niet doorvertellen, a.u.b.): klopt het dat de hoeveelheid donkere energie toeneemt ten koste van de hoeveelheid donkere materie?

Schrijf de datum vast in je agenda, want met alle komende feestdagen kun je het misschien weleens vergeten.

O ja, en fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar!