3e College op 9 december

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

3e College op 9 december

30 november 2017 Colleges 0

Het onderwerp voor het derde jongerencollege op 9 december is bekend: “De dubbele wereld van een Natuurkundige”.

De relativiteitstheorie en de kwantummechanica vormen samen de basis van de moderne natuurkunde die onder andere de kosmos wil verklaren. Maar waarom vormen ze ook de grootste uitdaging? Beide disciplines zijn namelijk twee werelden die niet of heel moeilijk tot een geheel kunnen worden gebracht. De ene gaat over ruimtetijd en de andere over energie en deeltjes. Met name het beschrijven van de zwaartekracht als een quantummechanische kracht is een puzzel die natuurkundigen al honderd jaar slapeloze nachten bezorgt.

Na zijn college over de relativiteitstheorie op 11 november gaat Thomas op zaterdag 9 december de tegenhanger, de kwantummechanica, behandelen in het derde jongerencollege. Zaken die aan de orde komen zijn dan:

  1. licht en kleur;
  2. natuurkunde op de kleine schaal (waar alles zich veel vreemder blijkt te gedragen dan iemand ooit had verwacht);
  3. en hoe kan licht zowel uit golven (zoals op een zwembad) als deeltjes (zoals pingpongballetjes) bestaan?

Dit is het tweede onderwerp in de serie kosmologie en dit mag je, nee, dit kun je eigenlijk niet missen. Na dit college heb je als het goed is kennis van het hele grote en het hele kleine in het heelal.

Over de resterende colleges:

  • Het onderwerp voor 13 januari is donkere materie & donkere energie. Ook hier hebben jullie om gevraagd. Thomas presenteert weer.
  • Voor 10 februari hebben we een gast uitgenodigd: dr. Michiel Min. Hij gaat jullie vertellen over Exoplaneten, de zoektocht naar een tweede Aarde en zijn bijdrage aan twee toekomstige missies van ESA.
  • Ook op 14 april hebben we een fantastische gast: Prof. John Heise. Hij komt vertellen over het Multiversum en alternatieve theorieen over het ontstaan van ons heelal.

14 april? Ja, die datum is nieuw, en dus zijn er minimaal 7 colleges. Sterker nog, op 12 mei willen we het seizoen afsluiten met een klein feestje. Er is weer een interessant college, we reiken de certificaten uit en we denken na over een klein kado voor iedereen. Dus in totaal komen er 8 colleges. Schrijf de datums op, binnenkort volgt er nog meer informatie over de resterende datums.