#6: Antimaterie, Higgsboson en de grootste machine ter wereld!

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

#6: Antimaterie, Higgsboson en de grootste machine ter wereld!

12 februari 2018 Colleges 0

College 6: De raadselachtige antimaterie en het Higgsdeeltje

Op zaterdag 3 maart is Prof. Dr. Marcel Merk de gastdocent van het 6e Jongerencollege Sterrenkunde. Marcel Merk is hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en werkt bij het Nederlands Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Hier doet men onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, de onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.

Het onderzoek van Merk richt zich op de vraag waarom er bijna geen antimaterie aanwezig is in ons universum. In zijn college worden de volgende drie onderdelen behandeld:

1. Massa, bosonen en het Higgsdeeltje of Higgsboson - wat zijn dat voor dingen?
2. Materie en antimaterie, elk deeltje heeft een deeltje met tegenovergestelde lading - hoe zit dat precies?
3. Zijn werk met de deeltjesversneller bij het CERN in Genève, met 27 km lengte de grootste machine ter wereld.

Marcel Merk studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatie was de deeltjesfysica. Na zijn promotie werkte hij bij het CERN in Zwitserland. Sinds 1995 is hij als onderzoeker betrokken bij het antimaterie-onderzoek en op dit moment is hij programmaleider LHCb bij het Nikhef-instituut.

Kom jezelf vergapen aan weer een nieuw boeiend college vol met theorie en praktijkverhalen, voor jongeren van onder- en bovenbouw VWO/Havo, topklas Basisschool/Leonardo en andere geïnteresseerden die het niveau aandurven!


(c) 2018 CERN