LEGO-wedstrijd astronomie

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

LEGO-wedstrijd astronomie

12 februari 2021 Publiciteit 0


Populariteit van LEGO

Dat LEGO niet alleen populair is bij kinderen weten we sinds het TV-programma LEGO Masters dat in 2020 werd uitgezonden door RTL4. Acht teams van twee volwassenen uit Nederland en Belgie kregen 2,5 miljoen bouwstenen ter beschikking om diverse opdrachten te vervullen. De prijs was een LEGO-trofee, € 25.000 en een reis naar het LEGO House in Denemarken. 

Na elke aflevering was er ook een uitdaging voor de fans, die op Instagram een foto of video van hun bouwwerk konden posten. En dit werd massaal opgepakt, getuige de duizenden bouwwerken die in sociale media verschenen. Een oude rage was weer nieuw leven ingeblazen!

Is de sterrenkunde ook vertegenwoordigd?

Uiteraard kan een populair werkgebied als sterrenkunde niet achterblijven. Er zijn nogal wat unieke beelden van planeten, sterrenstelsels, zwarte gaten en meer. En volop unieke bouwwerken op aarde en die de ruimte ingeschoten zijn. Denk daarbij aan observatoriums of sterrenwachten, aan optische telescopen en radio-telescopen, het ISS, de space shuttle en de talloze raketten die mensen, satellieten en andere materialen naar de ruimte brachten.

Zo is er de ESO-sterrenwacht in Chili met de VLT (Very Large Telescope Array). ESO staat voor European Southern Observatory en hier werken 16 landen samen. De VLT is het vlaggenschip voor de Europese astronomie. Het is meest geavanceerde optische instrument ter wereld en bestaat uit vier telescopen met een diameter van 8,2 meter.

Mensen van de universiteit Leiden hebben een LEGO-model gemaakt van de sterrenwacht en de vier telescopen. Lees er meer over in het artikel op Astronomie.nl. Het vermeldt bouwinstructies, software en een lijst met benodigde stenen.

ITER, kernfusie en Marco de Baar

In onze lezing van 6 februari over kernfusie door prof. Marco de Baar werd het megaproject van ITER in Zuid-Frankrijk besproken. Er werden filmpjes getoond van het project. Een van onze leden (9 jaar pas) was zo geïnspireerd door het verhaal dat hij er zelfs aan dacht om een LEGO-model te bouwen van de extreme tokamak. Degenen die bij de lezing aanwezig waren weten wat een tokamak is: een torusvormig apparaat waarin plasma kan worden beheerst met behulp van hele sterke magnetische velden. (Zo leer je nog eens wat bij onze masterclasses!)

En waarempel, twee Japanse jongeren hebben een poging gedaan om die ITER-totamak na te bouwen op schaal. Hieronder geven we wat links naar berichten.

  1. het nieuwsbericht uit 2017;
  2. het ontwerp op LEGO Ideas – waar mensen ideeën voor LEGO-modellen laten zien met de kans om een officiële LEGO-set te worden;
  3. Een artikel op de ITER-website.

De Astronomietoren

Degenen die bekend zijn met Harry Potter weten vast wel dat LEGO diverse sets heeft die gebaseerd zijn op de serie speelfilms. Zo ook de Astronomietoren. Bekijk de set op de website van LEGO.

Bekijk verder populaire LEGO-sets over sterrenkundige of science-fiction/fantasy-achtige onderwerpen:

Diverse sets lijken niet meer leverbaar volgens de producent maar zijn wellicht nog wel op websites voor collectibles of marktplaatsen of zelfs gewoon in winkels die nog oude voorraad hebben.

Wedstrijd

Wat zou er nu leuker zijn als de leden van Sterrenkundeclub Radboud – in coronatijd – aan een wedstrijd kunnen meedoen om het mooiste bouwwerk te maken met LEGO? 

Heb jij een hobby in LEGO, kun jij een eigen ontwerp maken (niet een set kopen en in elkaar zetten of namaken) en wil jij daar (minstens 3) foto’s van maken en aan ons opsturen? 

Je kunt je foto’s inzenden tot 8 mei. Dat is lekker ruim. Wij beoordelen dan de inzendingen en maken de uitslag voor zaterdag 29 mei (de laatste lezing) bekend. De winnaar krijgt een leuke prijs: LEGO bouwstenen en een aantal collectibles, gerelateerd aan sterrenkunde. We houden uiteraard rekening met je leeftijd en de originaliteit.

Ben jij creatief?  Kun je een planeet op schaal nabouwen, een satelliet, raket, telescoop, robot, maanlander, marslander of alien (een Klingon of Seven of Nine)? Ga dan aan de slag, zoek of maak een ontwerp en ga bouwen. Een originele compositie van een LEGO-model met iets anders is ook mogelijk.

Stuur je resultaat onder vermelding van naam, leeftijd, lidnummer en e-mail naar sterrenkundeclubradboud@gmail.comJe hoeft niet persé lid te zijn maar als je interesse hebt in sterrenkunde dan is het wel aan te raden om eens met een lezing mee te kijken  🙂