Sterbevingen: daar zit muziek in!
Ons eerste online college
In het eerste online jongerencollege dat we organiseren neemt Prof. Dr. Conny Aerts jullie mee naar de wereld van asteroseismologie, zoals het in academische kring wordt genoemd. Aster - seismos - logos zijn de drie Griekse woorden voor ster - beving - redenering, vandaar de naam van dit vakgebied. In de presentatie zit zoals gewoonlijk veel Natuurkunde en Wiskunde; per slot van rekening de basis van Sterrenkunde.
Over de lezing
Professor Aerts laat zien welke informatie uit sterbevingen kan worden gedistilleerd en wat dit aan kennis kan opleveren over mogelijke exoplaneten. Net als bij onze ster – de zon – en de aarde is de levensloop van andere sterren en hun exoplaneten nauw met elkaar verweven. Door uitgebreidere kennis van een ster krijgen we diepere inzichten omtrent de eromheen draaiende planeten en de condities aldaar voor mogelijk leven.
Binnen asteroseismologie wordt de interne structuur van pulserende sterren geanalyseerd via het frequentiespectrum en de trillingen (oscillaties) van de ster. Seismologen onderzoeken op dezelfde wijze het binnenste van onze aarde. De trillingen die bij asteroseismologie worden onderzocht, ontstaan door thermische energie die overgaat in kinetische energie. Onder andere de Kepler-satelliet annex ruimtetelescoop heeft asteroseismologie als doel.
Muziek?
Hoe zit dat? In de ruimte is het toch doodstil, want geluid plant zich niet voort in een vacuüm.
Kijk, daar word je nieuwsgierig van, toch? Daarom hebben we professor Conny Aerts uitgenodigd om dat uit te leggen!
Over Conny Aerts
Prof. Dr. Conny Aerts is hoogleraar Wiskunde en Astronomie aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Radboud Universiteit. Op het gebied van asteroseismologie is ze een ware pioneer en een absolute authoriteit, geholpen door de vele ruimtemissies van de laatste 15-20 jaren zoals Kepler. Binnen haar leerstoel Asteroseismologie aan de Radboud Universiteit specialiseerde ze zich in de binariteit en pulsaties van subdwergsterren.
Ze won veel prijzen, zoals - als eerste vrouw - de hoogste wetenschappelijke prijs voor een onderzoeker in België, de Francquiprijs, ook wel de Belgische Nobelprijs genoemd. In 2019 kreeg ze het Oort Visiting Professorship voor haar lezing ‘Sterbevingen en exoplaneten in onze Melkweg’. Die prijs wordt sinds 1990 jaarlijks door de Universiteit Leiden uitgereikt aan een eminent buitenlands hoogleraar in de Sterrenkunde. In die 30 jaar is ze de vijfde vrouw die deze prestigieuze erkenning ontving. Verder is ze extern wetenschappelijk lid van de Max Planck Society in Heidelberg en nam ze deel aan meer dan 50 PhD-examencommissies. En op 20 juni praat ze jullie bij over haar specialisme.
Inschrijven
Omdat we de lezingen in een besloten kring willen houden, dus alleen toegankelijk voor leden van Sterrenkundeclub Radboud, moet je je vooraf inschrijven. Door jezelf te registreren als lid kom je op de mailinglijst terecht en alleen dan krijg je informatie over hoe je de lezing kunt volgen. We maken het niet moeilijker dan het is, maar aangezien bijna alle leden minderjarig zijn willen en mogen we niets openbaar maken.