#6: Wormgaten, tijdreizen & Einstein

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

#6: Wormgaten, tijdreizen & Einstein

Colleges 0

Alweer het zesde jongerencollege

Het maximum aantal zitplaatsen is bereikt. We kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren.

In dit college borduren we voort op de zwaartekrachtgolven en de ruimtetijd van het college van 11 januari door Steven Bloemen. Einstein heeft weer een hoofdrol. En Nathan Rosen ook. De drie ruimtelijke dimensies (links/rechts, voor/achter en boven/onder), aangevuld met de tijdsdimensie (eerder/later). Wormgaten waarmee door de tijd gereisd kan worden, gebruik makend van mazen in de wetten van de natuurkunde. Zwaartekracht: de biljartbal die op een strakgespannen laken ligt en knikkers die in een baan om die biljartbal draaien. Tunnels die twee punten op die ruimtetijd met elkaar verbinden, hoe ver deze ook uit elkaar liggen. Lorentztransformaties, lichtkegels, relativistische aberratie, tijddilatatie en lengtecontractie, causaliteit, gekromde ruimte. Kun je het nog volgen? We gaan je uitdagen! En belangrijk: lees vooral dit hele artikel door.

Op 1 februari komt drs. ing. Christiaan Brinkerink vertellen over de theorieen van tijdreizen. Het is één van de favoriete onderwerpen binnen science fiction. Ook binnen de wetenschap is het een belangrijk onderwerp en reizen in de tijd gaat samen met wormgaten die op hun beurt mogelijk weer cruciaal zijn voor het verbinden van universums. Oftewel: het multiversum of parallelle universums, waar we in seizoen 1 aandacht aan hebben besteed.

Over Christiaan Brinkerink

Christiaan Brinkerink is sterrenkundige (Radboud Universiteit) en ingenieur in lucht- en ruimtevaarttechniek (TU Delft). Hij is promovendus en werkt als instrumentation system engineer bij het Radboud RadioLab (RRL) al een aantal jaren in het NCLE-project. Het NCLE-projectteam zorgde in 2019 ervoor dat een Nederlandse radio-antenne kon meeliften op de Chinese Queqiao relaysatelliet naar een positie achter de maan.

Hij is ook onderzoeker in het team BlackHoleCam van prof. Dr. Heino Falcke, dat in 2019 de eerste beeld van een zwart gat publiceerde. Als een van de 347 leden van het internationale The Event Horizon Telescope Collaboration won Brinkerink voor deze publicatie de 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics. Een van de andere prijswinnaars is overigens Thomas Bronzwaer, oprichter van Sterrenkundeclub Radboud en lecturer, net zoals Christiaan.

Bachelorniveau

We proberen in elk college het bachelorniveau (universiteit) aan te raken. Voor de allerjongsten, die nog weinig van natuurkunde weten, noemen we natuurlijk wel de allerbelangrijkste basisbegrippen. Het moet tenslotte voor iedereen leuk en te begrijpen zijn.

Als je nou slim bent, en denkt dat je nog niet over een solide basis van kennis over sterrenkunde en natuurkunde beschikt, dan geven we je de tip om je voor te bereiden. Via bibliotheek, Youtube en andere bronnen kun je heel veel kennis opdoen. Tijdens het hoorcollege praten we je dan bij over de essentie van het onderwerp. En je kunt vragen stellen. Naderhand kun je verdergaan met het onderwerp en je er nog meer in verdiepen. Voor de jongeren die nog op een basisschool zitten: op een goede VWO-school kun je, met een HB-indicatie, verbredingsprojecten starten. Je kunt dan je interesse, in de onderwerpen die wij o.a. aandragen, verder uitbouwen.

Als je in de bovenbouw van het VWO nog meer wilt, dan kun je je bij Radboud Universiteit aanmelden voor het Pre-University College (PUC) of Science.

Aanmelden

Deze keer hebben we slechts een beperkt aantal zitplekken in een andere zaal en moet je je vooraf aanmelden. Zonder aanmelding en bevestiging van ons kunnen we helaas niet garanderen dat je in de zaal kunt. 

OP basis van de laatste colleges is er waarschijnlijk net genoeg ruimte voor jongeren en de ouders. Maar we groeien gestaag en telkens zijn er een paar mensen meer. Meld je hieronder aan en geef aan of je een ouder mee in de zaal wilt nemen. We hanteren de inschrijvingen op volgorde van binnenkomst en de jongeren krijgen altijd voorrang. Als je je niet hebt geregistreerd als lid dan kom je op de reservelijst. Op donderdag 20 januari laten we weten of er plek over is. De entree is wederom € 5.

Aanmelden 1 febr.