IJsmanen in ons zonnestelsel
Nieuwe lezing van 12 december
Het derde college van ons vierde seizoen - op zaterdag 12 december tussen 13:30 en 15:30 uur - gaat over ijsmanen in ons zonnestelsel en de missies daarnaartoe. Er zijn vele theorieën over hoe planeten en manen ontstaan, hoe ze verschillen en of er leven mogelijk is. In ons zonnestelsel zijn gelukkig volop mogelijkheden om onderzoek te doen. En daar gaat dr. Stéphanie Cazaux jullie op zaterdag 12 december meer over vertellen. In het eerste deel vertelt ze over de (ijs)manen in ons zonnestelsel en de missies die er zijn geweest en er nog aankomen. In het tweede deel gaat ze in op haar eigen onderzoek bij de TU Delft dat onlangs is gestart.
Enceladus en Cassini
In de jaren ‘80 gaven foto’s van het ruimtevaartuig Voyager al aan dat het oppervlak van het ijsmaantje Enceladus bij Saturnus op sommige plaatsen opmerkelijk glad is en overal helder wit. Het is daardoor het meest reflecterende lichaam in ons zonnestelsel. Tussen 2005 en 2015 vloog ruimtesonde Cassini 147 keer langs Enceladus waarvan 23 keer heel dichtbij. Het maakte duidelijk dat deze oceaanwereld een van de wetenschappelijk meest interessante bestemmingen van ons zonnestelsel is. Onder de kilometersdikke ijskap lijkt namelijk een zoutwaterzee te zijn. Al jaren zoeken astronomen naar antwoorden op nieuwe vragen over Enceladus. Zowel NASA als ESA werken - met anderen samen - aan diverse missies. De JUICE missie in 2023 is er zo eentje. Veel vragen zullen dan worden beantwoord, maar er komen er vast ook veel nieuwe bij.
Over Dr. Stéphanie Cazaux
Stéphanie Cazaux is associate professor, universitair docent, aan de Technische Universiteit Delft. Ze is geboren in Frankrijk, behaalde haar master in natuurkunde en sterrenkunde in Nice en promoveerde in sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut. Dit is het onderzoeksinstituut voor sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Via een Europese Marie Curie-beurs werkte ze, als talentvolle postdoc-onderzoeker, 2 jaar voor een observatorium in Florence, Italië. Ze kreeg de prestigieuze VENI- en VIDI-beurzen en voerde in Groningen onderzoek uit op het gebied van stervorming en interstellaire stofkorrels. Sinds 2017 werkt ze voor de TU Delft.
Verder heeft ze talrijke publicaties op haar naam staan in internationale tijdschriften, ze presenteerde wetenschappelijke artikelen over de hele wereld, ze werkt als reviewer voor gereputeerde vakbladen en ze is onderscheiden met verschillende aansprekende awards.
Net voordat Covid-19 losbarstte zijn begin 2020 acht projecten gestart binnen het Nederlandse planetaire en exoplanetaire programma (PEPSci). De projecten zoeken uiteindelijk naar leven buiten de aarde of naar de beste omstandigheden daarvoor. Stéphanie Cazaux leidt het onderzoek naar de exosferen van ijsmanen zoals Enceladus. Deze uitgesproken autoriteit op dit vlak praat jullie op 12 december bij.
Aanmelden
Dit online college is besloten en je moet geregistreerd zijn als lid. Het grootste deel van de deelnemers is minderjarig en we gaan zorgvuldig met al hun gegevens om. Als je bent geregistreerd dan sturen we je informatie hoe je € 5 kunt overmaken, na betaling krijg je de informatie om in te loggen. Ouder(s) en/of broer/zus kunnen gewoon meekijken.