College 3: Sterevolutie Deel II

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 3: Sterevolutie Deel II

Colleges 0

Van protosolaire nevel tot zwarte dwerg of zwart gat!

Op zaterdag 1 december 2018 gaat de lezing over sterevolutie; de evolutie (geboorte, leven en einde) van sterren. Deze lezing is het vervolg op de introductie op de geboorte van sterren van 10 november. Ook deze lezing gaat over de meest elementaire basis van sterrenkunde, 

In deze lezing wordt besproken hoe twee processen de evolutie van een ster domineren, vanaf de eerste vorming tot het eindstadium: het viriaaltheorema en kernfusie. Het viriaaltheorema vertelt dat een gaswolk die energie uitstraalt, daardoor heter wordt ! Door de temperatuurstijging wordt kernfusie mogelijk. Deze basisbegrippen worden uitgelegd, en de ontwikkeling van sterren met verschillende massa's beschreven. Tot slot laten we zien hoe de theorie met waarnemingen wordt vergeleken.

De spreker is prof. dr. Frank Verbunt, hoogleraar hoge-energie astrofysica binnen de afdeling sterrenkunde van de Radboud Universiteit. Hij heeft gewerkt in Cambridge (Engeland), het Max Planck Instituut (Duitsland) en Universiteit Utrecht en hij heeft een boek gepubliceerd Het Leven Van Sterren (2010), protosolaire nevel tot zwarte dwerg of zwart gatgericht op VWO’er met Wiskunde. (Heb je het boek en wil je het laten signeren?)

Het onderzoek van Verbunt omhelst onder andere neutronensterren, dubbelsterren, bronnen van röntgenstraling en sterhopen. Hij werkt verder nauw samen met onderzoekers van SRON te Utrecht. 

Rode en witte dwergen?

Weet je wat de volgende woorden betekenen:

  1. Moleculaire wolken
  2. Hoofdreeksen
  3. Kernfusie
  4. Chandrasekhar-limiet
  5. Witte en rode dwergen
  6. Supernova's en hypernova's (artistimpressie hieronder)
  7. Gammaflitsen

Nee? Zorg dan dat je bij deze lezing aanwezig bent en kom meer te weten over de absolute basis van sterrenkunde.

Meld je aan als lid via de website of kom gewoon kijken als je je al eerder hebt aangemeld.

En elke jongere, die zich heeft geregistreerd en op 1 december voor de eerste keer komt, krijgt een originele geborduurde NASA-patch.