Lezing 7: Via China naar de maan!

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Lezing 7: Via China naar de maan!

Colleges 0

Drs. Ir. Christiaan Brinkerink

Op zaterdag 23 maart is Christiaan Brinkerink tussen 13:30 en 15:30 uur de gastspreker bij ons 7e college. Christiaan is sterrenkundige en ingenieur in lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij werkt als system engineer bij het Radboud RadioLab (RRL) al een aantal jaren in het NCLE-project. Het NCLE-projectteam bestaat uit specialisten van het Radboud RadioLab,  het Nederlands instituut voor Radio-astronomie (ASTRON) in Dwingeloo en het bedrijf Innovative Solutions In Space (ISIS) uit Delft. Zij zorgden ervoor dat een Nederlandse radio-antenne kon meeliften op de Chinese Queqiao relaysatelliet naar een positie achter de maan. Op 20 mei 2018 werd deze satelliet met de Chinese Chang’e 4-missie naar een positie achter de maan gelanceerd en pas eind februari 2019 werd de Nederlandse radio-antenne aangezet. Een paar weken geleden dus.

Vorming van allereerste sterren

De antenne is de voorloper van een toekomstige radiotelescoop in de ruimte waarmee men de vorming van de allereerste sterren en sterrenstelsels in kaart kan brengen. Radio-astronomen bestuderen het heelal met behulp van radiogolven die afkomstig zijn van o.a. sterren en planeten. Op aarde kunnen we bijna alle radiostraling uit het heelal ontvangen, maar het deel onder de 30 MHz wordt geblokkeerd door de dampkring. Juist in die frequenties zit informatie over het vroege heelal.

De antenne op de Chinese satelliet is het eerste Nederlandse wetenschappelijke instrument ooit dat meereist met een Chinese ruimtemissie en opent een nieuw hoofdstuk in de radio-astronomie.

Lancering

Christiaan heeft al op meerdere bijeenkomsten in binnen- en buitenland gesproken over het laagfrequent radio-instrument. In de lezing op 23 maart vertelt hij jullie ook over de daadwerkelijke lancering van de Change'e 4-raket in China, waar hij zelf vlakbij was. Althans, op 3 kilometer van het lanceerplatform omdat dichterbij gevaarlijk zou zijn, vanwege de giftige uitlaatgassen. Als voorbereiding is ook dit filmpje over de Chang'e missies wel leuk om te bekijken.

Op 23 maart horen jullie het hele verhaal van Christiaan inclusief de laatste updates. En omdat we denken dat de opkomst deze keer weer hoog is moeten we vooraf weten hoeveel mensen er komen, in verband met de BHV’ers die we inhuren. Willen jullie daarom jezelf weer aanmelden. De entree is wederom slechts € 5 voor iedereen die in de zaal wil meekijken en -luisteren. Een volwassen presentatie voor jongeren en alle andere geïnteresseerden.

De Chinese Chang'e 4 maanlander

 

Aanmeldformulier

Met hoeveel mensen kom je?