Lezing 6: Astrobiologie en werken voor NASA JPL

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Lezing 6: Astrobiologie en werken voor NASA JPL

Colleges 0

Mariene Geochemie

Dr. Emma Versteegh is afgestudeerd marien ecoloog en gepromoveerd in mariene geochemie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar promotieonderzoek richtte zicht op het reconstrueren van het klimaat uit het verleden aan de hand van de samenstelling van fossiele schelpen. Zij heeft anderhalf jaar gewerkt bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena (VS) en onderzocht daar diepzee-ecosystemen als analoog voor potentieel leven op Jupiter's maan Europa. Momenteel werkt ze als kerndocent aan de Hogeschool Rotterdam.

Net zoals Angelo Vermeulen op 9 februari jl. komt Emma Versteegh ook aantonen dat het vakgebied sterrenkunde transdisciplinair is en expertise bundelt uit verschillende gebieden van Science en daarbuiten.

Astrobiologie

In het eerste deel van het college neemt Emma ons mee in de wereld van de astrobiologie, oftewel de biologie van buitenaards leven. Daartoe zullen we eerst een en ander leren over (het ontstaan van) het leven op Aarde, en vervolgens in en buiten ons zonnestelsel op zoek gaan naar mogelijk leven.

Werken bij NASA

NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Californië kennen we allemaal. Terwijl een groot deel van NASA gericht is op bemande ruimtevaart, houdt JPL zich juist bezig met onbemande ruimtevaart: missies naar bijvoorbeeld Saturnus (Cassini-Huygens), Mars (de Marsrovers Spirit, Opportunity, Curiosity) en de Voyagers en New Horizons buiten ons zonnestelsel. JPL is een van ongeveer 20 NASA centra in de Verenigde Staten. Emma komt vertellen over de geschiedenis van dit belangrijke NASA centrum en enkele van de missies die er uitgevoerd zijn. Ook geeft zij een impressie van hoe het is om bij NASA te werken, en specifiek haar onderzoek daar toelichten.

Er komt in ieder geval veel aandacht voor Europa (maan van Jupiter) en ook Encelades (maan van Saturnus).

Wil je erbij zijn?

Dit college is toegankelijk voor iedereen. De entree is € 5 en voor ouders die met hun knderen meekomen, in het onderwerp zijn geïnteresseerd en er in de zaal bij willen zijn, is de entree slechts € 3. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Image Credit: NASA/JPL/DLR