Over ons

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Voor wie is het?

Sterrenkundeclub Radboud is een laagdrempelige en vooral leuke club voor jongeren die geïnteresseerd zijn in Sterrenkunde, Astronomie, Ruimtevaart, Natuur-/Wiskunde en meer.

We richten ons op jongeren uit Groep 7-8, plusklas, HB-onderwijs, groep 9/Intermezzo, voortgezet onderwijs en hoger. Ook volwassenen zijn van harte welkom om mee te kijken en vragen te stellen. Bij jongeren adviseren we dat er al een duidelijke basiskennis aanwezig moet zijn. Enerzijds worden er voor de beginners in het land volop basiscursussen georganiseerd. Maar voor jongeren die al over die kennis beschikken zijn er niet veel mogelijkheden om aanvullende interessante kennis op te doen, anders dan Natuur-/Sterrenkunde te gaan studeren. De meeste studenten daar hebben hun interesse zelf ontwikkeld door het lezen van boeken en het bestuderen van films en documentaires.

Anderzijds vinden we het nog steeds onbegrijpelijk hoe weinig aandacht er in het Voortgezet Onderwijs aan sterrenkunde wordt besteed. Soms wordt er bij Aardrijkskunde wat over ons zonnestelsel en het heelal verteld en is er binnen het VWO soms een 'keuzevak' Astrofysica en zijn er wat lessen binnen het vak Science. Zo zat er in het VWO- en Havo-eindexamen 2017 één aan sterrenkunde gelieerde vraag. Er zijn op het VWO uiteraard wel lessen over kwantumfysica en relativiteitstheorie, en dat is wel een basis voor sterrenkunde.

Voor de echte fans zijn de lessen op school meestal te algemeen. Veel jongeren zijn vaak als vanzelf nieuwsgierig naar de sterrenhemel en het ligt voor de hand hierop in te spelen. En dat doen we dus met onze lezingen / masterclasses / hoorcolleges.

Slim genoeg = Oud genoeg!

We hebben in de weken na oprichting gemerkt dat we niet een ondergrens van 10 jaar moeten aanhouden. Maar, zoals de bekendste en beste Nederlandse voetballer Johan Cruijff eens zei: Goed genoeg is oud genoeg, hanteren wij bovenstaande afgeleide slogan. Het blijkt dat er volop kids van 9 jaar zijn, uit Groep 8 of Intermezzo/Groep 9-klassen, met een HB-profiel en basiskennis van Sterrenkunde, die mee willen doen. We gaan het niveau van de colleges niet verlagen, maar wel de ondergrens van inschrijven. Meld je aan en kom eens kijken. Wie weet bieden wij die intellectuele uitdaging die je zoekt!

Het team

Sterrenkundeclub Radboud is in 2017 opgezet als onderdeel van de afdeling Astro Outreach. Sinds 2022 staat het team onder leiding van astronoom dr. Steven Bloemen van Radboud Universiteit en Radboud RadioLab.

De eerste hoorcolleges in het mooie auditorium van het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen waren direct een succes en binnen enkele maanden had de naam zich verspreid als de welbekende olievlek. Anno 2024 zijn er veel vaste leden die zich hebben geabonneerd op de nieuwsbrief en worden de colleges in het auditorium tegelijkertijd online gestreamd.

Er zijn verder veel open bronnen met educatieve informatie verzameld en ondertiteld naar het Nederlands. De doelgroep bestaat inmiddels uit 40% 7-11 jaar, 45% 12-17 jaar en 15% uiteenlopend in leeftijd van 18 tot zelfs 70+. We zijn niet alleen 'jongerenvriendelijk' maar ook volwassen leden kunnen zich prima in het niveau vinden.

Door ons werk zijn we telefonisch niet bereikbaar. Heb je vragen, stuur dan een e-mail aan sterrenkundeclubradboud@gmail.com of gebruik het contactformulier. Wij reageren dan zo snel mogelijk. Let op: het e-mailadres is per augustus 2023 gewijzigd!

No matter how bad things get, don't look down at your feet, but look up at the stars.

Stephen Hawking (January 8, 1942 - March 14, 2018), theoretical physicist, cosmologist, mathematician, author and Director of Research at the Centre for Theoretical Cosmology within the University of Cambridge.