Over trommels en het universum

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Over trommels en het universum

Colleges 0

College 4: Van trommels naar het universum

Het eerste jongerencollege van 2025 gaat over het luisteren naar de vorm van een trommel als basis voor het luisteren naar de vorm van ons universum. Op zaterdag 18 januari (tussen 13:30 en 15:30 uur) komt prof. Walter van Suijlekom van Radboud Universiteit vertellen over hoe we van trommels naar het universum kunnen gaan.

Kun je de vorm van een trommel horen?

Het hoorcollege is licht wetenschappelijk en wiskundig van aard. Het gaat over de vraag en theorie van de Pools-Amerikaanse wiskundige Mark Kac van pakweg 60 jaar geleden. Hij vroeg zich af of je de vorm van een trillend membraan (de trommel) kunt reconstrueren uit het (hoorbare) trillingsspectrum. Die vraag alleen al klinkt interessant! Walter gaat jullie er vanalles over uitleggen, over wiskunde en meetkunde, en hij licht het toe aan de hand van trommels van verschillende vormen.

In het tweede deel gaat Walter in op de natuur- en sterrenkundige toepassingen van de spectrale meetkunde. Als je meerdere van onze colleges hebt gevolgd dan weet je dat informatie over het universum tot ons komt door middel van spectra. Van geluidsgolven, radiogolven, electromagnetische golven tot gravitationele golven. De wiskundige vraag, of je de vorm van het universum kunt reconstrueren uit een spectrum, is direct toepasbaar in de natuur- en sterrenkunde.

Over Walter van Suijlekom

Na zijn studie natuurkunde aan de UvA in Amsterdam was Walter van Suijlekom van 2002 tot 2005 promovendus in de wiskunde in Triëste (Italië). Hij heeft een jaar als postdoc gewerkt aan het Max Planck Instituut in Bonn en sinds 2007 werkt hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vanaf 2021 is hij hoogleraar in de niet-commutatieve meetkunde, een vakgebied in de wiskunde waar functionaalanalyse, (operator) algebra, (partiële) differentiaalvergelijkingen en (Riemannse) meetkunde samenkomen.

In zijn onderzoek richt Walter zich op de toepassingen ervan in de natuurkunde. Hij geeft momenteel de vakken Inleiding Wiskunde (waar hij in 2023/2024 de studentenprijs voor heeft gekregen), Lie Groups (MasterMath, Fall 2024) en Noncommutative Geometry (MasterMath, Spring 2025). Verder speelt hij pauken bij het Symfonieorkest Nijmegen.

Hoe kijk je online mee?

Onze hoorcolleges zijn gratis. Als je lid bent dan krijg je telkens vooraf een aankondiging. Je kunt dan naar ons mooie auditorium komen in het Huygensgebouw in Nijmegen, met openbaar vervoer of je kunt er gratis parkeren. Maar je kunt ook vanuit thuis online meekijken via de livestream (link staat hieronder). Dat laatste is natuurlijk niet zo gezellig als persoonlijk kennismaken met de Radboud Universiteit.

Je hoeft je niet vooraf aan te melden, zorg alleen dat je je inschrijft als lid en dan krijg je vanzelf de link of nog beter: je komt in Nijmegen kijken en maakt kennis met andere jongeren en geïnteresseerden. Zorg ook dat je ons e-mailadres sterrenkundeclubradboud@gmail.com in de white list van je e-mailprogramma zet.