Eerste college 21 oktober 2017

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Eerste college 21 oktober 2017

Colleges 0

 

Op zaterdag 21 oktober organiseren we het eerste (dubbel)college Sterrenkunde in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit. Er zijn twee colleges van 50 minuten met een korte pauze en we starten om 13:30 uur. Vanaf 13:00 uur ben je welkom.

  1. In het eerste college bespreken we de geschiedenis van het heelal en kijken via spectaculaire foto’s naar wat voor soort objecten er allemaal te vinden zijn.
  2. Het tweede deel na de pauze gaat over zwarte gaten en de relativiteitstheorie van Einstein. Je krijgt ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

De lezingen worden verzorgd door Thomas Bronzwaer.

Thomas is Master of Science (MSc) afgestudeerd aan de Radboud Universiteit en werkzaam als PhD-student in het team BlackHoleCam van de RU. Hij doet onderzoek naar superzware zwarte gaten en is lid van het Event Horizon Telescope (EHT) onderzoeksteam.

De EHT is een wereldwijd netwerk van telescopen die samen een ‘supertelescoop’ vormen die bijna even groot is als de Aarde zelf, en waarmee men echte beelden wil maken van het superzware zwarte gat in het midden van onze Melkweg: Sagittarius A*. Tot nu toe zijn afbeeldingen van zwarte gaten alleen gebaseerd op computersimulaties. Echte beelden worden in de komende jaren verwacht.

Verder heeft Thomas een interdisciplinaire opleiding in o.a. informatica, lucht- en ruimtevaarttechniek en natuurkunde, en hij beheerst diverse programmeertalen die hij allemaal kan inzetten voor de ontwikkeling van wetenschappelijke software en simulaties.

Het tarief voor deze middag is € 5, dat is dan incl. een snack en een certificaat als je minstens 5 colleges hebt bijgewoond.

Lees meer over de locatie en de routebeschrijving.