De allerkleinste deeltjes in het universum

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

De allerkleinste deeltjes in het universum

Colleges 0

College 2: 'old-skool'

De allerkleinste deeltjes in het universum

Sterrenkundeclub Radboud houdt ervan om af en toe eens iets nieuws te organiseren. Zoals vorig jaar het bezoek aan een echt museum in Nijmegen, met een special over zwarte gaten. En in een verder verleden o.a. een bezoek aan de grote telescopen op het dak van het Huygensgebouw en het onder de aandacht brengen van het Eise Eisingamuseum in Franeker. Zijn biograaf Arjen Dijkstra was te gast en hij publiceerde later een prachtige biografie over Eisinga, waar wij weer een boekreview over schreven.

Op zaterdag 16 november (tussen 13:30 en 15:30 uur) komt em. prof. Ronald Kleiss vertellen over het Standaard Model van de deeltjesfysica, wat we weten over het allerkleinste en over het bijzondere Higgsdeeltje. Ja, hoor ik je denken, wat is daar nieuw aan? Nou, de jongeren onder jullie kunnen zich alleen maar lessen op school herinneren die gegeven worden op digiborden of smartborden, of via een Powerpoint-presentatie die op een groot (beeld)scherm wordt geprojecteerd. Maar daarvoor, tot pakweg 10-15 jaar gelden, werden colleges 'gewoon' gegeven door hoogleraren die met een krijtje op een groen of zwart bord schreven. Een krijtje? Ja, zo eentje waar je ook mee op straat kunt tekenen. Bij die colleges moest je vooral opletten, luisteren, en aantekeningen maken! En dat gaan we op 16 november doen: old-skool.

De old-skool lezing

In het eerste gedeelte geeft Ronald Kleiss een overzicht van de wereld van de elementaire deeltjes en vertelt hij hoe ons universum daaruit is opgebouwd. In het tweede gedeelte gaat hij dieper in op het Higgsdeeltje (ook wel: Higgsboson) en legt hij uit wat daarvan de betekenis is.

Het gaat over Natuurkunde en hele technische details worden vermeden, zodat het uitermate geschikt is voor slimme jongeren die meer willen weten dan wat ze op school krijgen voorgeschoteld. Ronald stelt dat als je weet wat de stelling van Pyhagoras is, je genoeg weet om alles te volgen! De lezing wordt door de media-afdeling van Radboud gefilmd en gestreamd en de link hiervan komt ruim voor 16 november hieronder beschikbaar. Dit is niet in Zoom, maar dat komt wel beschikbaar voor hen die vragen willen stellen. De video-opname komt later ook beschikbaar om het boeiende betoog van Kleiss nog eens terug te kijken. Let ook op onze nieuwsbrief.

Over Ronald Kleiss

Ronald Kleiss is emeritus hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Over zijn beroep en werkgebied stelt hij dat hij geen mooie plaatjes nodig heeft en dat hij het liefst een krijtbord gebruikt om zijn modelinge betoog te ondersteunen met wat formules en abstracties. Dat gaan we op 16 november dan meemaken!

Kleiss promoveerde in 1982 aan Universiteit Leiden in de deeltjesfysica. Hij was CERN Fellow en later Staff Member, waarna hij in 1996 aan Radboud Universiteit werd aangesteld. Zijn specialisme is de quantumveldentheorie en haar toepassing in het nauwkeurig voorspellen van deeltjesprocessen bij hoge-energie versnellers zoals de Large Hadron Collider (CERN).

Verder publiceerde hij vele artikelen en het boek 'Quantum Field Theory: A Diagrammatic Approach', dat nog steeds verkrijgbaar is.

Hoe kijk je online mee?

Onze hoorcolleges zijn gratis. Als je lid bent dan krijg je telkens vooraf een aankondiging. Je kunt dan naar ons mooie auditorium komen in het Huygensgebouw in Nijmegen, met openbaar vervoer of je kunt er gratis parkeren. Maar je kunt ook vanuit thuis online meekijken via de livestream (link staat hieronder). Dat laatste is natuurlijk niet zo gezellig als persoonlijk kennismaken met de Radboud Universiteit.

Je hoeft je niet vooraf aan te melden, zorg alleen dat je je inschrijft als lid en dan krijg je vanzelf de link of nog beter: je komt in Nijmegen kijken en maakt kennis met andere jongeren en geïnteresseerden. Zorg ook dat je ons e-mailadres sterrenkundeclubradboud@gmail.com in de white list van je e-mailprogramma zet.