College 3: De Copernicaanse revolutie

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

College 3: De Copernicaanse revolutie

29 september 2019 Colleges 0

Derde college

Prof. dr. Frank Verbunt komt over vertellen over de wetenschappelijke revolutie die begin 16e eeuw door de Poolse wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus (1473-1543) in werking werd gezet. Rasverteller Verbunt gaf in het vorige seizoen twee lezingen over sterevolutie en de aanwezigen gaven bijna unaniem aan hem in het nieuwe seizoen graag weer terug te willen zien. En dat gaat op zaterdag 26 oktober dus gebeuren met ditmaal een mooi historisch verhaal over de geboorte van de moderne sterrenkunde.

Copernicaanse revolutie

Copernicus beweerde dat de zon, in plaats van de aarde, in het centrum van het zonnestelsel stond. Een revolutionaire bewering in die tijd. In boeken over de geschiedenis van de wetenschap wordt in het algemeen uitgebreid aandacht geschonken aan Plato en Aristoteles. Dit komt doordat de meeste wetenschapshistorici geen kennis hebben van natuurwetenschap, en onbekend zijn met 500 jaar Griekse wetenschap na Aristoteles. Aan de hand van de Copernicaanse revolutie beargumenteert Verbunt dat Plato en Aristoteles – en daarmee Europa in de Middeleeuwen – kunnen worden overgeslagen in de geschiedenis van de sterrenkunde. Dit werpt twee verdere vragen op ter discussie: in hoeverre geldt dit voor andere takken van wetenschap? Hoe belangrijk was de islamo-arabische wetenschap voor het Westen?

Over Prof. Dr. Frank Verbunt

Frank Verbunt groeide op in Tilburg en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte daarna voor het Institute of Astronomy in Cambridge (Engeland) en het Max Planck Instituut (Duitsland). Enkele jaren later keerde hij terug bij de Universiteit Utrecht waar hij hoogleraar hoge-energie astrofysica werd. Toen die faculteit in 2012 werd gesloten vervolgde hij deze functie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Verbunt is verder nog bestuursvoorzitter van Stichting Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht en lid van de Raad van Advies Sonnenborgh. En hij doet veel aan popularisering van astronomie en schrijft artikelen en columns voor websites en gedrukte bladen.

Zijn boek 'Het Leven Van Sterren' (2010), van protosolaire nevel tot zwarte dwerg of zwart gat, is gericht op VWO’ers met Wiskunde en wordt gebruikt in zijn colleges voor eerstejaars studenten Sterrenkunde. Het boek is verkrijgbaar bij populaire boekwebsites. Tip: vraag Frank Verbunt gerust om een handtekening als je het boek hebt.

Het onderzoek van Verbunt richt zich op onder andere neutronensterren, dubbelsterren, bronnen van röntgenstraling, sterhopen en de geschiedenis van sterrenkunde. Hij werkt hierbij nauw samen met onderzoekers van SRON in Utrecht.

Aanmelding

Je hoeft je niet vooraf aan te melden. We beginnen om 13:30 uur en vanaf 13:00 uur ben je welkom voor de registratie. De entree is € 5 voor iedereen; jongeren, ouders en andere gasten. Iedereen krijgt in de pauze een snackje. Als je nog geen lid bent, en nu al weet dat je vaker wilt komen, meld je dan aan via deze website. Alleen dan heb je recht op een certificaat dat in het laatste college wordt uitgereikt.

Bekijk ook alle andere colleges van dit nieuwe seizoen. Binnenkort komt er meer nieuws over de overige 6 colleges in 2020.