Basiskennis sterrenkunde?
Je bent slim en je wilt meer weten over sterrenkunde. Hoe is het heelal ontstaan en welke sterren zie ik nu eigenlijk? Wat is de plek van onze aarde in het heelal? Wat zijn die verschijnselen zoals zon- en maanverduisteringen, planeten, sterrenbeelden en de Melkweg, die ik aan de hemel zie?
Op school, basisschool of voortgezet onderwijs, kun je in de lessen niet aan die kennis komen. Dus ga je zelf op speurtocht, in de bibliotheek, op Youtube en naar lezingen in jouw regio. Maar je wilt je de basiskennis het liefst ook op een structurele manier eigen maken. Wellicht kun je er op school zelfs een verbredingsprogramma mee invullen. Sommige vwo's hebben die mogelijkheid. Zelfstudie dus. En de basiskennis is een opmaat naar de universiteit. Graag geven we je 2 tips voor goede handboeken, die ook in de wereld van sterrenkunde worden aanbevolen.
- Handboek Sterrenkunde
Dit basisboek voor de sterrenkunde zit boordevol met nuttige basisinformatie, schitterende illustraties en foto's, interessante weetjes, tips om zelf de sterrenhemel waar te nemen, en natuurlijk de nieuwste resultaten van het ruimteonderzoek. Het boek heeft een heldere vormgeving, is geïllustreerd met prachtige kaarten en tekeningen en is geschreven door sterrenkundejournalist Govert Schilling.
De basis bestaat uit 6 thema's (geschiedenis, de sterrenhemel, aarde/maan/zon, het zonnestelsel, het melkwegstelsel en het heelal). Elk thema heeft 3 of 4 hoofdstukken en elk hoofdstuk weer compacte onderwerpen van 1 of 2 pagina's, zodat je simpel even tussendoor een stukje kunt lezen zonder de draad kwijt te raken.
Het boek is een zeer complete inleiding in het totale werkgebied van astronomie, van de bouw van telescopen tot zwaartekrachtgolven en van sterrenbeelden tot de oerknaltheorie. Omdat het de basis beschrijft gaat het nergens erg ver de diepte in, maar aan het einde is per thema een lijst met verdiepende boeken opgenomen. En natuurlijk geeft Sterrenkundeclub Radboud jou wel die verdieping, door echte hoogleraren en onderzoekers aan het woord te laten.
- Sterrenkunde voor dummies
Van zwarte gaten tot asteroïden, alles komt aan bod in deze excursie door het heelal. Met dit boek ontdek je hoe je planeten en sterren herkent, hoe je verder kijkt dan het Melkwegstelsel én hoe je kunt helpen bij de zoektocht naar buitenaards leven. Schrijver Stephen P. Maran was persvoorlichter van de American Astronomical Society en heeft dertig jaar aan het Amerikaanse ruimtevaartprogramma meegewerkt.
Dit boek is naar het Nederlands vertaald, leuk geschreven met talloze tips, bijzonderheden en 'geheimpjes'. Meer dan bij andere boeken zijn er verwijzingen naar allerlei websites en te downloaden materiaal opgenomen. De informatie is prima aangepast aan Nederland en Belgie en ook de gevorderde lezer zal de vele nieuwe feiten en wetenswaardigheden waarderen.
Het lijkt alsof dit boek niet meer als nieuw in gedrukte vorm beschikbaar is. Maar, hé, wie leest er nog papieren boeken in deze digitale tijd. De link hierboven is naar het digitale boek bij BOL.com, het kost slechts € 11 en dat is dan weer voordelig. En het is simpel te lezen op je tablet.
Andere boeken en winkels
Overigens zijn beide boeken op deze pagina ook bij jouw favoriete andere (online) boekverkoper te koop. En er zijn natuurlijk meerdere (vertaalde) handboeken verkrijgbaar over sterrenkunde.
Tot slot zijn de genoemde en andere boeken ook via een (provinciale en/of online) bibliotheek te leen en te reserveren. Tot je 18e jaar kun je een gratis bibliotheekabonnement verkrijgen. Vraag naar de mogelijkheden om online boeken te reserveren!