Zit er muziek in zwarte gaten?

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Zit er muziek in zwarte gaten?

Colleges 0

College 3: Weer die zwarte gaten!

Het lijkt wel alsof jullie geen genoeg kunnen krijgen van die zwarte gaten. Navraag onder de leden die de nieuwsbrief krijgen leert ons dat dit verreweg het meest populaire onderwerp is. En ondanks dat Radboud Uni het centrum van kennis over zwarte gaten in Nederland is, moeten we toch telkens weer een nieuwe invalshoek zien te vinden. En die hebben we gevonden! Op zaterdag 14 december (tussen 13:30 en 15:30 uur) komt ass. prof. Béatrice Bonga van Radboud Universiteit vertellen over de geschiedenis van zwarte gaten en de vraag of er muziek in zit.

Zwarte gaten als motoren van zwaartekracht, licht en schepping

Voor de ervaren astroliefhebber zijn zwarte gaten niet nieuw. De meeste jongelingen beschikken, gesteund door sociale media, al volop over feitenkennis over deze fascinerende objecten in het heelal. En wij brengen ze graag de basiskennis bij. Zwarte gaten ontstaan wanneer zeer zware sterren aan het einde van hun levensloop ineenstorten waarna ze in grootte toenemen door materie uit de omgeving gulzig 'op te vreten'.

In haar college gaat Béatrice in op de geschiedenis van het zwarte gat. Ondanks de huidige enorme bekendheid en populariteit van deze fenomenen is die geschiedenis van kennis erover zeker niet zo lang als bijvoorbeeld onze kennis van de zon, de planeten en de sterren. Er wordt wat basiskennis herhaald en nieuwe kennis toegevoegd. Béatrice gaat uitleggen dat een zwart gat uit alleen ruimte en tijd bestaat en niet uit materie, wat je wel zou verwachten.

Om het jongerencollege toegankelijk te houden voor jongeren gaat ze niet diep in op zaken als de ruimte-tijddiagrammen, lichtkegels en de 'no-hair theorem'. Daar mag je later, als astrostudent, zelf onderzoek naar gaan doen! Wel komen slimmeriken als Einstein, Schwarzschild en Hawking voorbij.

Hoe zit het nu met die muziek?

Dat zou je wel willen weten, maar dat gaan we nu niet allemaal verklappen, dan moet je echt komen kijken! Wel kunnen we melden dat het tweede deel van haar hoorcollege gaat over zwaartekrachtgolven, complexe frequenties, quasinormale modi en dus muziek. Het onderzoek dat Béatrice in dit gebied doet is ronduit opwindend te noemen. Verwacht dan ook een bevlogen jongerencollege van een jonge universitair docent! Er zit niet alleen muziek in zwarte gaten, in de spreekwoordelijke zin van: er zit carrièreperspectief in, maar er zit ook muziek in in de letterlijke zin van het woord. Kom kijken en verbaas je!

Over Béatrice Bonga

Béatrice Bonga is universitair docent natuurkunde aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar theoretische natuurkunde. Ze richt zich met name op fundamentele vragen in de algemene relativiteitstheorie en voorspellingen voor toekomstige zwaartekrachtgolfobservatoria zoals de Einstein Telescope en LISA.

In 2017 promoveerde ze aan de Pennsylvania State University (USA) op het onderwerp 'Gravitatiestraling met een positieve kosmologische constante'. Hierna was ze twee jaren onderzoeker bij het Perimeter Institute for Theoretical Physics in Canada. Vanaf 2020 werkt ze als assistent professor aan de Radboud Universiteit.

Op 9 maart van dit jaar zijn velen van jullie naar de expositie "Into The Black Hole" in het Valkhof Museum, Nijmegen geweest. Béatrice was wetenschappelijk adviseur voor de kunstconservatoren die deze expositie allemaal hadden opgezet. Ze is lid van de Radboud Young Academy. Het is een denktank binnen de Radboud Universiteit die gevraagd (en ongevraagd) advies geeft over allerlei zaken. Ze zet zich in het bijzonder in voor open science en diversiteit.

Verder geeft ze regelmatig de bachelorcursus 'Tensoren en Toepassingen', de mastercursus "Grondslagen van zwaartekrachtgolven en de theorie van verstoringen van zwarte gaten" en de mastercursus 'Het Gravity+ synergietraject' dat de unieke expertise van Radboud weerspiegelt op het gebied van de rol van zwaartekracht in het heelal. Ze verdiende een NWO-subsidie voor onderzoek naar resonerende zwarte gaten met behulp van zwaartekrachtgolven. Ze doet nog veel meer, en het vermelden waard is dat ze in 2020 een online programma van 10 lessen + een examen gaf voor middelbare scholieren over 'De aantrekkingskracht van zwaartekracht over speciale en algemene relativiteit', dat gesponsord werd door de ESO (Europese Zuidelijke Sterrenwacht).

Hoe kijk je online mee?

Onze hoorcolleges zijn gratis. Als je lid bent dan krijg je telkens vooraf een aankondiging. Je kunt dan naar ons mooie auditorium komen in het Huygensgebouw in Nijmegen, met openbaar vervoer of je kunt er gratis parkeren. Maar je kunt ook vanuit thuis online meekijken via de livestream (link staat hieronder). Dat laatste is natuurlijk niet zo gezellig als persoonlijk kennismaken met de Radboud Universiteit.

Je hoeft je niet vooraf aan te melden, zorg alleen dat je je inschrijft als lid en dan krijg je vanzelf de link of nog beter: je komt in Nijmegen kijken en maakt kennis met andere jongeren en geïnteresseerden. Zorg ook dat je ons e-mailadres sterrenkundeclubradboud@gmail.com in de white list van je e-mailprogramma zet.