Het programma

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Wat doen we precies?

De jongerencolleges/-lezingen worden verzorgd door hoogleraren, specialisten, onderzoekers, wetenschappers die een bachelor-, master- of PhD-opleiding volgen of hebben gevolgd in een of meer van de bètagebieden Natuurkunde, Science, Sterrenkunde, Wiskunde, Scheikunde of Biologie.

Het programma 2018-2019 is als volgt:

 1. 20 oktober 2018 - Thomas Bronzwaer - "Waarom kunnen we niet sneller dan het licht?";  [LEES MEER]
 2. 10 november 2018 - Introductie sterevolutie & rondleiding naar telescopen; 
 3. 1 december 2018 - Prof. dr. Frank Verbunt - Sterevolutie deel II;  [LEES MEER]
 4. 12 januari 2019 - Arno Wielders MSc. over de missie van zijn Mars One-project om een nederzetting op Mars te realiseren;  [LEES MEER]
 5. 9 februari 2019 - Dr. Angelo Vermeulen over interstellair reizen en zijn werk voor NASA als bemanningscommandant van HI-SEAS;
 6. 2 maart 2019 - Dr. Emma Versteegh over astrobiologie, haar werk voor NASA JPL en haar onderzoek naar diepzee-ecosystemen als analoog voor potentieel leven op Jupiter's maan Europa;
 7. 23 maart 2019 (NIEUW) - Dr. Mark Klein Wolt over zijn missie naar de achterkant van de maan, onderzoek naar het ontstaan van het heelal en de samenwerking met China;
 8. 13 april 2019 - Prof. dr. Frank Verbunt - over dubbelsterren;
 9. 11 mei 2019 - afsluiting door Thomas Bronzwaer en Daniel Kok - actueel nieuws.
Op de bewuste datum starten we 's middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur en er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.  Let ook op onze Facebookpagina.

Wat kost het?

Voor het bijwonen van een college vragen we € 5, contant te betalen bij binnenkomst (parkeren is gratis). Hiervoor krijg je een college/lezing (2 blokken van 50 minuten) met heel veel informatie over jouw favoriete onderwerpen, en in de pauze krijg je een snack. Bovendien krijg je, na het merendeel van de colleges te hebben bijgewoond, een certificaat. (Hiervoor moet je je wel aanmelden als lid.)

Om bezoekers van buiten de regio Nijmegen te stimuleren te komen mogen ouders achterin de zaal gratis meekijken. Maar een vrijwillige donatie is altijd welkom in ruil voor een fascinerend mooie lezing en een snack  🙂  en we kunnen met de extra bijdrage meer gasten van ver buiten Nijmegen uitnodigen.

Hoe kom je er?

Het bezoekadres van onze jongerencolleges is:

 • Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) in het Huygensgebouw op de campus van de Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.
 • Parkeergarage P11 bevindt zich onder het Huygensgebouw. Vanaf de Heyendaalseweg rijd je links van het gebouw bij de stoplichten Toernooiveld in. Let op: direct rechts is dan al de inrit naar de parkeergarage. Zie plaatjes hieronder. Bewaar het parkeerkaartje in je auto want daarmee kun je er aan de andere kant weer gratis uitrijden. (Houd navigatie-adres Toernooiveld 2 aan.) Halverwege de parkeergarage is het trappenhuis. 
 • Via het openbaar vervoer kun je vanaf het centraal station vertrekken naar campus Heyendaal (onder andere buslijn 10, Heyendaal shuttle) en uitstappen bij bushalte Huygensgebouw.
 • Als P11 niet open is dan is parkeerplaats P12 beschikbaar en deze vind je achter het Huygensgebouw (navigatie-adres Toernooiveld 300, Nijmegen). Bewaar het parkeerkaartje want daarmee kun je er weer gratis uitrijden.

Hieronder vind je een foto van het Huygensgebouw (links) vanaf de Heyendaalseweg vanuit het centrum. Voor parkeergarage P11 ga je bij het stoplicht linksaf (Toernooiveld) en dan direct rechts de korte inrit naar beneden. 

Als P11 niet open is (de roldeur is dan gesloten) rijd je door naar P12 met de bocht naar rechts en direct na het grote gebouw (nr. 300) links. Hieronder staat een luchtfoto waarbij de groene lijn de route naar P12 toont en de blauwe pijl de wandelroute naar de achteringang van het Huygensgebouw. Tot half 2 houden we die deur open, daarna zijn we via de hoofdingang aan de voorzijde bereikbaar. De laatste 2 foto's geven een actueel beeld van de parkeerplaats ter plekke.