Lezing 5: HI-SEAS & Interstellair reizen

Wil jij echte colleges volgen over Sterrenkunde?

Lezing 5: HI-SEAS & Interstellair reizen

24 januari 2019 Colleges 0

Interstellair reizen en HI-SEAS

Op zaterdag 9 februari komt Dr. Angelo Vermeulen vertellen over zijn werk voor NASA en HI-SEAS en over interstellair reizen. Gezien het algemene onderwerp is de lezing geschikt en toegankelijk voor onze leden en ook voor volwassenen. Toegang is deze keer € 5 voor iedereen. Stuur even een kort e-mailtje als je als gast wilt komt een geef aan met hoeveel mensen je komt. Als je als jongere lid wilt worden, en tijdens het laatste college een certificaat wilt, meld je dan aan als lid.

Angelo Vermeulen

Angelo Vermeulen komt uit Sint-Niklaas in België en omschrijft zichzelf als: onderzoeker naar ruimtesystemen, bioloog, artiest en professioneel spreker. In 2017 werd hij verkozen als een van de Top 5 technologie-pioniers in België. 

In 2009 startte hij SEAD, een internationaal netwerk van kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en activisten, met als doel de toekomst opnieuw vorm te geven door middel van onderzoek en experimenten. Men ontwikkelt projecten waarin ecologie, technologie en maatschappij worden geïntegreerd tot nieuwe synergetische ideeën. 

Vermeulen heeft een PhD in Biologie (Leuven), een postgraduate in hedendaagse kunst en promoveert (Delft) in het ontwerpen van ruimteschepen en bio-geïnspireerde exploratie van interstellaire ruimte. Hij is verder gastspreker en docent geweest aan verschillende universiteiten in Europa, de VS en Zuidoost-Azië. In 2013 werd hij Senior TED Fellow. Zijn online talks hebben inmiddels meer dan een miljoen views verzameld.

Deel 1: NASA en HI-SEAS

In 2013 was Angelo Vermeulen commandant van een nagebootst verblijf van vier maanden op de planeet Mars. Het hele HI-SEAS project werd, inclusief een jaar voorbereiding, gefinancieërd door NASA. De locatie was een levensechte ruimtebasis (habitat) in een vulkaanlandschap op de flanken van de Mauna Loa op Hawaii. Het team van zes mensen onderzocht de mogelijkheden van samenleven in de ruimte en de communicatie tussen de missie en het controlecentrum. Dit onderwerp sluit naadloos aan op de lezing van Arno Wielders (Mars One) van 12 januari jl. Vermeulen komt jullie vertellen over dit unieke project.

Deel 2: Interstellair reizen

Als je het begrip 'evoluerende asteroïde sterrenschepen' noemt, dan zal bijna iedereen zich achter de oren krabben. Angelo Vermeulen stelt dat de vijandige en onvoorspelbare interstellaire ruimte een nieuwe conceptuele benadering vereist voor de ruimtevaart, een die radicaal verschilt van de huidige ontwerpen. Met behulp van biologie als inspiratie onderzoekt hij het concept van ruimteschepen die fysiek groeien en evolueren tijdens hun interstellaire reis. Grondstoffen uit mijnbouw van de asteroïde worden gebruikt om met 3D-printers materialen te maken. Een biologisch levensondersteunend systeem van ESA wordt gebruikt om meerdere generaties bemanningsleden in leven te houden. Vermeulen en SEAD werken samen met TU Delft aan conceptstudies en computersimulaties om deze ideeën te testen. Dit is een ongelooflijk revolutionair onderwerp, dus zorg dat je erbij bent.

Senior TED Fellow

In de laatste zes jaren heeft Angelo Vermeulen als Senior TED Fellow een officiële wereldwijde erkenning gekregen als visionair en game-changer. Mensen zoals hij brengen revolutionaire ideeën, technologieën en inzichten samen met ondernemers, professionals en creatievelingen. Gewoon, omdat morgen niet te stoppen is.

Dit is dus nogmaals een lezing die je niet mag missen! 

Wil je hem alvast live zien? Op 17 januari was hij te gast bij Nieuwsuur om te praten over een katoenplantje op de Maan (kijk hier en spring naar 35:25 minuten). Het gaat trouwens over de missie naar de Maan van China waar Marc Klein Wolt eind maart (hopelijk) over komt praten. Op 23 januari was hij te gast bij De Afspraak om er toelichting te geven bij de plannen van de Nederlandse start-up SpaceLife Origin om menselijke voortplanting in de ruimte te gaan bestuderen (kijk hier).

(c) Nils Faber & Angelo Vermeulen